Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző életművéből nyújt ízelítőt a Müpa. A #Beethoven250Challenge során a nézők egy húsz, egyenként ötperces epizódból álló videósorozat segítségével ismerkedhetnek meg közelebbről a zeneszerző jelentős alkotásaival.

Húszrészes videósorozatot indít a Müpa a 250 éve született Beethoven tiszteletére. A zeneszerző életművéből nyújtanak különleges ízelítőt az egyenként 5 perces epizódokból álló, #Beethoven250Challenge elnevezésű sorozattal. Az alkotók célja, hogy a nézők kötetlen keretek között tapasztalhassák meg, hogy a klasszikus zene mindenkihez szól, egyúttal felkészülhetnek a Müpa őszi, Beethovent ünneplő programjaira is. Az intézmény a páratlan kincseket rejtő archívumából válogatott koncertfelvételekkel, világhírű karmesterek tolmácsolásában, elismert hangszeres szólisták játékán keresztül vezeti be az érdeklődőket ebbe a varázslatos univerzumba.

Az első részben a csellóra és zongorára írt g-moll szonáta kerül terítékre Várdai István és Frankl Péter előadásában, a későbbiekben pedig többek között az A-dúr vonósnégyesről, a Holdfény-szonátáról és a c-moll, avagy Sors-szimfóniáról tudhatnak meg többet. A karmesterek és előadóművészek közül többek között Kocsis Zoltánnal, Vásáry Tamással, Baráti Kristóffal, Hollerung Gáborral, Giovanni Antoninivel, Gyenyisz Macujevvel, Maxim Vengerovval, Shai Wosnerrel, Kobajasi Kenicsiróval és Pinchas Zukermannal találkozhatnak egy-egy felvétel erejéig.

Vásáry Tamás és a Liszt Ferenc KamarazenekarForrás: Posztos János

A közönség a zene élvezetén túl minden részből izgalmas érdekességeket tudhat meg nemcsak az elhangzó zeneművekről, de az azokat előadó művészekről is. A #Beethoven250Challenge-hez

bárki csatlakozhat, aki pár hét leforgása alatt, szórakoztató formában szeretne átfogó képet kapni a zeneszerző életéről és munkásságáról.Az epizódok lehetővé teszik, hogy bővülő online közösségének tagjai találkozzanak egymással a virtuális térben, eszmét cseréljenek, és megosszák egymással az élményeiket éppen úgy, ahogyan azt a Müpa Home közvetítései kapcsán az elmúlt hetekben tették.

Kobajasi Kenicsiro és a Magyar Rádió Szimfonikus ZenekaraForrás: Müpa

Az online kommunikációt színesítendő a Müpa egyedi GIF-csomaggal is készült a követőinek, és mindenkit arra biztat, hogy bátran használja azt a közösségimédia-felületeken. A humoros GIF-ek segítségével a nézők kinyilváníthatják tetszésüket, gratulálhatnak a művészeknek, és felidézhetnek jellegzetes nézőtéri mozzanatokat.