A várakozásoknak megfelelő áron kelt el egy párizsi árverésen Vincent van Gogh és Paul Gauguin egyetlen ismert, közösen írt levele.

Kedden árverezték el Párizsban Vincent Van Gogh és Paul Gauguin egyetlen ismert, közösen írt levelét, amiért az új tulajdonos 210 600 eurót (72,7 millió forintot) fizetett. Az 1888. november 1-2-i keltezésű irodalomtörténeti relikvia leütési árát előzetesen 180 ezer és 250 ezer euró (60-84 millió forint) közé tették a Drouot aukciósház szakértői.

Van Gogh és Gauguin egyetlen ismert, közösen írt leveleForrás: Drouot.com

A kézzel írt, négyoldalas levél címzettje Émile Bernard francia festőművész, a posztimpresszionizmus egy másik kulcsfigurája. Van Gogh és Gauguin 1888 novemberében vetették papírra a levelet a franciaországi Arles-ban, ahol február óta tartózkodott a holland festőművész. Gauguin, akivel két évvel korábban, Párizsban találkozott először, nem sokkal a levél megszületése előtt csatlakozott hozzá. A levélben a két művész kölcsönösen csodálatáról biztosítja a másikat, és megállapítják, hogy hasonlóak a nézeteik a modern művészet jövendőbeli megújulását illetően, a művészet mindkettejük szerint „újjászületés előtt áll”. Emellett a bordélyházakban tett látogatásaikról és éppen készülő alkotásaikról is mesélnek a levélben. Szó esik arról is, hogy megbeszélések folynak egy festőegylet létrehozásáról.