Debrecenben is bemutatják a Csíksomlyói passiót

2020.06.22. 15:27

Csíksomlyó és Esztergom után augusztus 26-án Debrecenben is bemutatják a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját, a Csíksomlyói passió-t.

Csíksomlyó és Esztergom után újabb helyen mutatják be a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját, a Csíksomlyói passió szabadtéri változatát. Hétfőn jelentették be, hogy augusztus 26-án Debrecenben lesz az új bemutató. 

Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta a hétfői bejelentéskor, hogy a három püspökségnek otthont adó Debrecenben a Csíksomlyói passió bemutatása „felejthetetlen lelki, szellemi és a spirituális élményt nyújt, hitünket erősítő ünnepi alkalom a város egész közössége számára”.

Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója azt mondta, „a mögöttünk hagyott csonka évad és az egész ország életét meghatározó bezártság után (...) a Csíksomlyói passió felszabadító élmény lesz a nézők és a művészek számára egyaránt”.

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a debreceni Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közös sajtótájékoztatóján a debreceni Kölcsey Központban 2020. június 22-énForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Azt is elmondta, hogy a Nemzeti Táncegyüttessel közös produkciót 2018-ban Csíksomlyón 25-30 ezer ember előtt mutatták be, majd egy évvel később az Esztergomi Bazilika előtt láthatták több ezren. Az előadás három alapra, a csíksomlyói iskoladrámákra, Szőcs Géza passiószövegére és a Berecz András által gyűjtött népénekekre és mesékre épül. Nagyszabású produkcióról van szó, amelyben „egyenértékű a gesztus és a tánc, a szó és a mozdulat, együtt zenél a színpad” – részletezte az előadás különlegességét Vidnyánszky Attila.

Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érsek metropolitája, Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus püspöke, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, Papp László polgármester, Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója és Bódor Edit, a debreceni Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatónForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Zsuráfszky Zoltán társrendező-koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a karantén után ez lesz az első közös előadásuk, amelybe bevonták a Debreceni Népi Együttes fiatal táncosait is. Fekete Károly tiszántúli református püspök pedig azt mondta, az előadással „olyan lelki tartalmat kapunk, ami felszabadító áldás lesz” mindenkinek. Örömmel fogadták az előadást, mert – ahogy mondta – „a megváltás-történet mindig aktuális”. A püspök azt is mondta, ma trend az, hogy „semmi sem szent”, ugyanakkor a darab rámutat, hogy vannak szent dolgok, szent történetek, szent fogalmak, és hogy „szentséges szálai vannak az életünknek a 21. században is”.

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita pedig azt mondta, „ez a történet nem a történelem felidézése, hanem életünk szerves része”. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök elmondta, ez nemcsak egy történet, hanem a történet,  amely egy kertben kezdődött a bűnbeeséssel, és egy kertben fejeződött be, ahova a keresztre feszítés után Jézust temették. A történet azonban ebben a kertben nem fejeződik be, mert feltámad, és Jézus keresztje átvezet bennünket az örök életbe”.

A sajtótájékoztatón a Csíksomlyói passió három szereplője – a Krisztust alakító Berettyán Nándor, a Tanítvány Berettyán Sándor, és a Lázár szerepében látható Szabó Sebestyén László – idézték fel megindító szavakkal, mit jelent számukra színészként és emberként jelen lenni a történetben. Bár eredetileg az ezer fő befogadására alkalmas Nagyerdei Szabadtéri Színpadon lett volna az előadás, Papp László polgármester a sajtótájékoztató végén bejelentette, hogy az eseményen elhangzottak hatására úgy döntöttek, a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren rendezik meg a passiót, amelyet így Debrecenben is több ezer ember láthat.

további tartalmak a rovatból