A Recirquel produkciójával zárul a Müpa online közvetítéssorozata

2020.06.25. 09:50

Június 28-án 19 órától első alkalommal online is bemutatják a Recirquel nagysikerű, Cirkusz az Éjszakában című előadását a Müpa Home programjának keretében. A Vági Bence rendezte újcirkusz-produkció egyben a „Világsztárok az otthonában” szlogenű online közvetítéssorozat záró előadása is lesz. A 2013-ben debütált Cirkusz az Éjszakában-t az elmúlt években számos európai országban és a tengerentúlon, többek közt a világhírű Cirque du Soleil montréali központjában is bemutatták.

Június végén zárják a Müpa Home programját, és a Recirquel Újcirkusz Társulat legelső produkciója, Cirkusz az Éjszakában zárja a sort. A  produkció az emberiség régóta áhított vágyát, a repülés tudományának elsajátítását állítja a középpontba. A 2013-ban bemutatott, Vági Bence rendezte darabban a klasszikus artistatechnika mellett fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség jelenléte, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene. A sajátos kelet-európai cirkuszi műfaj zenei világát Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző alkotta meg. A produkcióról a Cirque Du Soleil kőszínházának igazgatója azt mondta, hogy miközben nézte, szinte érezte a kelet-európai ízeket. „A Recirquel előadása nem hagyományos cirkusz, hanem egy igazi kortárs műfaj, amit nagyon jó volt felfedezni” – mondta Stéphanie Lavoie.

A produkciót eddig több mint száz alkalommal mutatták be, a Cirkusz az Éjszakában az elmúlt években a legnevesebb nemzetközi kulturális intézmények rendszeres vendége lett: Magyarország mellett többek között színpadra állították Szerbiában, Franciaországban, Kanadában és Olaszországban is. 2016 őszén a Cirque du Soleil meghívására, a világhírű cirkusz kőszínházában, a montréali La Tohu-ban ezzel az előadással nyitották meg az évadot, majd a darab ugyanebben az évben érte el legnagyobb sikerét: a Cirkusz az Éjszakában-t 1500 produkció közül beválogatták a világ legnagyobb előadó-művészeti seregszemléje, a montréali CINARS hivatalos programjába.

A Cirkusz az Éjszakában június 28-án, 19 órától első alkalommal látható teljes egészében online. A Müpa Home közvetítéssorozat keretében korábban a társulatnak Meztelen Bohóc című produkcióját is bemutatták már. A Recirquel előadásai a tervek szerint ősztől élőben is visszatérnek a Müpa színpadára, sőt a társulat ősszel új bemutatóra is készül: a Solus Amor című cirque danse produkció premierje a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon lesz, 2020 októberében.

további tartalmak a rovatból