Kódexekbe lapozhat és bebarangolhatja bebarangolhatja az Országos Széchényi Könyvtár A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítás termeit a virtuális térben.

Az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette 2018/2019-es monumentális kiállításának online, három dimenziós változatát, így világhírű dokumentumokat lehet otthonról megtekinteni, ráadásul úgy, hogy az eredeti kiállítás tökéletes virtuális mását járhatja be az ember. Az interneten a középkori kódexek, pénzérmék, a Mátyás-trónkárpit mellett megtekinthetők a kiállításon levetített kisfilmek, valamint a kurátor mozgóképes összefoglalója a tárlat első termében. 

A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítás digitális verziója. A virtuális kiállítás elkészültével egy időben az A'Design Award nemzetközi szervezet Belsőépítészet és Kiállítás kategóriában bronzminősítéssel díjazta a 2018/2019 fordulóján megrendezett kiállítást, amelyet Gazdag Mária belsőépítész tervezett.Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár Mátyás király örökségének egyik legjelentősebb őrzője. 2018 őszén számos corvina és díszkódex érkezett az Országos Széchényi Könyvtár időszaki kiállítására magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson és Rómán keresztül egészen Bécsig. A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténeti szempontból kiemelkedően fontos darab első alkalommal volt látható Magyarországon. A tárlat egyik különlegessége volt, hogy a Magyarországon őrzött 53 corvina csaknem hiánytalanul találkozott, és a külföldről érkezett kötetek közül több is a középkor óta először tért vissza Magyarországra.

Cod.Lat.346. - OSZK - CorvinaForrás: Országos Széchényi Könyvtár / Török Máté

A Corvina könyvtár Mátyás király itáliai mintára megalkotott könyvtára volt, amely megközelítőleg kétezer kötetet tartalmazott. A legkorábbi reneszánsz uralkodói bibliotéka volt Európában, Itálián kívül. Kevésbé köztudott, hogy a míves itáliai kódexek megrendelése mellett a magyar királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. A kiállítás a Budán készült corvinákat mutatta be eddig soha nem látott részletességgel, számos eddig ismeretlen kutatási eredményt láthatóvá téve, ami új alapokra helyezte a Corvina könyvtárral kapcsolatos ismereteinket. Korábban nem volt ismeretes, hogy pontosan mikor és hogyan hozták létre az uralkodói könyvtárat. A kiállítás hátterét adó kutatómunka tárta fel, hogy erre Bécs (1485) és Bécsújhely (1487) elfoglalását követően, Mátyás uralkodásának legutolsó éveiben került csupán sor.A tárlat részletesen mutatta be azt az említett, korábban csak homályosan, töredékesen ismert jelenséget, hogy nem csupán Itáliából rendeltek díszített, kézzel írt könyveket a magyar király könyvtára számára, hanem Budán is alkottak luxuskéziratokat olasz mesterek közreműködésével. A magyar reneszánsz új fejezete tárult fel ezzel.

A Széchényi Könyvtár nyereményjátékot is kínál. Ez a Vezesd körbe tekineted! nevet kapta, és lényege, hogy a játék során kapott kérdéseket június 26., 15 óriáig helyesen megválaszolók különböző, a corvinák történetével kapcsolatos értékes könyveket nyerhetnek. Továbbá részt vehetnek az Online Múzeumok Éjszakáján június 27-én, szombaton esedékes sorsoláson, amelynek fődíja a leggazdagabb humanista könyvgyűjtemény új katalógusa a kurátor dedikálásával.