Vágólapra másolva!
Kódexekbe lapozhat és bebarangolhatja bebarangolhatja az Országos Széchényi Könyvtár A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítás termeit a virtuális térben.
Vágólapra másolva!

Az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette 2018/2019-es monumentális kiállításának online, három dimenziós változatát, így világhírű dokumentumokat lehet otthonról megtekinteni, ráadásul úgy, hogy az eredeti kiállítás tökéletes virtuális mását járhatja be az ember. Az interneten a középkori kódexek, pénzérmék, a Mátyás-trónkárpit mellett megtekinthetők a kiállításon levetített kisfilmek, valamint a kurátor mozgóképes összefoglalója a tárlat első termében.

A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítás digitális verziója. A virtuális kiállítás elkészültével egy időben az A'Design Award nemzetközi szervezet Belsőépítészet és Kiállítás kategóriában bronzminősítéssel díjazta a 2018/2019 fordulóján megrendezett kiállítást, amelyet Gazdag Mária belsőépítész tervezett. Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár Mátyás király örökségének egyik legjelentősebb őrzője. 2018 őszén számos corvina és díszkódex érkezett az Országos Széchényi Könyvtár időszaki kiállítására magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson és Rómán keresztül egészen Bécsig.

A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténeti szempontból kiemelkedően fontos darab első alkalommal volt látható Magyarországon.

A tárlat egyik különlegessége volt, hogy a Magyarországon őrzött 53 corvina csaknem hiánytalanul találkozott, és a külföldről érkezett kötetek közül több is a középkor óta először tért vissza Magyarországra.

Cod.Lat.346. - OSZK - Corvina Forrás: Országos Széchényi Könyvtár / Török Máté

A Corvina könyvtár Mátyás király itáliai mintára megalkotott könyvtára volt, amely megközelítőleg kétezer kötetet tartalmazott. A legkorábbi reneszánsz uralkodói bibliotéka volt Európában, Itálián kívül. Kevésbé köztudott, hogy a míves itáliai kódexek megrendelése mellett a magyar királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. A kiállítás a Budán készült corvinákat mutatta be eddig soha nem látott részletességgel, számos eddig ismeretlen kutatási eredményt láthatóvá téve, ami új alapokra helyezte a Corvina könyvtárral kapcsolatos ismereteinket. Korábban nem volt ismeretes, hogy pontosan mikor és hogyan hozták létre az uralkodói könyvtárat. A kiállítás hátterét adó kutatómunka tárta fel, hogy erre Bécs (1485) és Bécsújhely (1487) elfoglalását követően,

Mátyás uralkodásának legutolsó éveiben került csupán sor.

A tárlat részletesen mutatta be azt az említett, korábban csak homályosan, töredékesen ismert jelenséget, hogy nem csupán Itáliából rendeltek díszített, kézzel írt könyveket a magyar király könyvtára számára, hanem Budán is alkottak luxuskéziratokat olasz mesterek közreműködésével. A magyar reneszánsz új fejezete tárult fel ezzel.

A Széchényi Könyvtár nyereményjátékot is kínál. Ez a Vezesd körbe tekineted! nevet kapta, és lényege, hogy a játék során kapott kérdéseket június 26., 15 óriáig helyesen megválaszolók különböző, a corvinák történetével kapcsolatos értékes könyveket nyerhetnek. Továbbá részt vehetnek az Online Múzeumok Éjszakáján június 27-én, szombaton esedékes sorsoláson, amelynek fődíja a leggazdagabb humanista könyvgyűjtemény új katalógusa a kurátor dedikálásával.