Győri Filharmonikusok: Nagy megtiszteltetés volt együtt játszani az olasz zeneszerzővel

Ennio Morricone koncert
Vágólapra másolva!
„Nagy megtiszteltetés volt együtt játszani Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerzővel, karmesterrel, halála a Győri Filharmonikus Zenekar minden tagját mélyen érintette” – mondta Fűke Géza, a zenekar igazgatója.
Vágólapra másolva!

Hétfő hajnalban egy római klinikán meghalt Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas zeneszerző, aki karrierje során több mint 500 filmhez írt zenét. Olyan klasszikusok voltak köztük, mint az Egy maréknyi dollárért vagy a Volt egyszer egy vadnyugat. A Győri Filharmonikus Zenekarral 2004-ben játszott először a zeneszerző, 2009-ben pedig 12 koncertből álló,

három kontinenst érintő turnéra indultak.

A zenekar igazgatója, Fűke Géza hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy „nagy megtiszteltetés volt együtt játszani a zeneszerzővel, karmesterrel, halála a Győri Filharmonikus Zenekar minden tagját mélyen érintette - mondta Fűke Géza, a zenekar igazgatója hétfőn az MTI-nek.

Ennio Morricone vezényel budapesti koncertjén Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az igazgató elmondta, hogy miután 2008 júliusában átvette az igazgatói posztot a zenekar élén, novemberben születésnapi köszöntőt küldtek a zeneszerző nyolcvanadik születésnapjára.

A válasz egy felkérés formájában érkezett

a zeneszerző ügynökségétől, így léptek fel együtt 2009 májusában Afrikában, Ázsiában és Európában. Ennio Morricone Győrben készült fel a zenekarral a turnéra. Először hat fellépésben állapodtak meg, de a zeneszerzőnek annyira megtetszett a zenekar, hogy végül további hat koncerten dolgoztak együtt.

Fűke Géza szerint Ennio Morricone „emberi volt, soha nem éreztette, hogy ő ki. Nagyszerű volt együtt dolgozni vele, nemcsak a személyisége miatt, hanem azért is, mert ki tudná jobban vezényelni azokat a darabokat, mint maga a szerző. [...] Kiváló zenéket írt, és azokat játszani is nagy élmény volt. Ennek az áldott állapotnak minden egyes pillanata olyan élmény volt, amelyet soha nem fogunk elfeledni” – mondta Fűke Géza. Azt is elmondta, hogy a róla készített fotó paszpartujára Ennio Morricone azt írta,

nagyrabecsülését fejezi ki a zenekar tagjainak tehetségükért, és gyakran állítja példaként a zenekart zenéje tolmácsolása kapcsán.

„Ez nagy megtiszteltetés számunkra a mai napig” – mondta. Fűke Géza kitért arra is, hogy az Ennio Morriconéval közös munka olyan löketet adott, amely meghatározta a további évek fejlődését és sikereit.