Több százmillió forint jut a vallásos könnyűzene támogatására

2020.07.08. 15:44

A kormány több százmillió forintot juttat pályázat útján a vallásos könnyűzene képviselőinek hangszerbeszerzésre és -felújításra.

Pályázat útján több százmillió forintot juttat a kormány a vallásos könnyűzene képviselőinek hangszerbeszerzésre és -felújításra. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, „a most megnyílt pályázati felületen keresztül százmillió forint fog jutni kezdő hangszereseknek, 300 millió a keretösszeg a profi zenészeknek, százmillió pedig a határon túli magyaroknak új hangszerek vásárlására. Folytatódik a templomi orgonák és más hangszerek felújítási programja, erre is százmillió forintot biztosít a kormány.”

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárForrás: MTI/Mohai Balázs

A hangszeres támogatásra vonatkozó információk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján keresztül érhetők el,

pályázni augusztus 10-ig lehet. Fekete Péter elmondta, hogy tavaly 600 millió forintos keretösszegre lehetett pályázni, de akkor nem egyéneknek, hanem az egyházi közösségek segítségével. Akkor több mint ezer fiatal kezébe adtak hangszert, idén ezt a számot szeretnék megtöbbszörözni. „Nagy szükség van most a fiatalokra, művészekre, akik keresztény közösségeket szólítanak meg és hozzájárulnak ahhoz, hogy a pandémia nyugvópontján, az újjáéledéssel együtt ismét meginduljon a kulturális élet” – mondta Fekete Péter.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkáraForrás: MTI/Máthé Zoltán

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára pedig elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a magyar keresztény vallásos könnyűzene az elmúlt időszakban felkerült a világtérképre, komoly sikereket ért el. Megemlítette, hogy nemrég Pajor Tamás és a Bolyki Brothers a tízszeres Grammy-díjas amerikai Take 6 zenekarral dolgozott együtt egy dalon. Pat Barrett, a keresztény könnyűzene amerikai sztárja pedig egy nyilatkozatában méltatta a magyarországi folyamatokat.

Rétvári Bence elmondta, hogy a keresztény könnyűzenének nagyjából 50 éves hagyományai vannak Magyarországon, és a műfajnak hosszú utat kellett megtennie, míg a kezdeti illegalitást megélve, a rendszerváltás után kórusok alakultak a templomokban, országszerte számos találkozó zajlott le és zenekarok jöttek létre. Rétvári Bence beszélt a 20 éves múltra visszatekintő Ez az a nap! rendezvénysorozatról, a legjobb előadókat és dalszerzőket elismerő Szikra-díj megalapításáról, és arról is, hogy a Puskás Arénába tervezett megnyitó esemény, amelyet a koronavírus-járvány miatt jövőre halasztottak, egy keresztény könnyűzenei koncert lett volna. „A kormány a templomi, vallási zenekarok támogatásával a közösségeket erősíti, másrészt a program mindenki számára nyitott, a dalok nem csak a misékre járóknak szólnak” – mondta Rétvári Bence.

további tartalmak a rovatból