Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny, amelyet az Anna-fesztivál keretében közösen szervez meg idén a Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza.

A Hagyományok Házával közösen szervezi a Balatonfüredi Önkormányzat az idei Balatonfüredi Prímásversenyt. Ez lesz sorban a nyolcadik megmérettetés. Kedden kezdenek a fiatal művészek, és szerda este már a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren. Az Anna-fesztivál prímásversenyére idén a táncházmozgalomban tevékenykedő és az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló, 16 és 35 év közötti hegedűsök pályázhattak.

 

A versenyre idén Magyarországról és Vajdaságból is jelentkeztek versenyzők. A zsűri tagjai – Árendás Péter, Koncz Gergely, Lakatos Róbert és Salamon Beáta – a magyar népzene elismert szakemberei. A nyilvános versenyt a balatonfüredi Kisfaludy Galériában tartják; minden prímásnak két kötelező és egy szabadon választott versenyszámot kell bemutatnia egyenként 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámokban a prímásoknak széki és gömöri összeállításokat kell muzsikálniuk,

a szabadon választott versenyszámban pedig a teljes Kárpát-medence népzenei anyagából választhatnak.

Az első három díjazott pénzjutalomban részesül, az első helyezett felléphet a 196. Anna-bálon.
Szerda este a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren felállított nagyszínpadon. Ott közreműködnek a prímásverseny résztvevői és díjazottjai, a kísérőzenekar, Agócs Gergely, Sőregi Anna, Maier Cseperke, Balogh Melinda, a 2019-es prímásverseny győztesei, Tohmán Ferenc és Bangó János, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.