Több ezer könyvet kapnak a családok a következő hetekben a Könyvet - otthonra program részeként, az első csomagokat hétfőn vehették át a közreműködő családszervezetek képviselői Budapesten.

Hétfőn indították útjára a Könyvet - otthonra elnevezésű programot, amellyel felnőtt- és gyerekkönyveket, magyar és világirodalmat is tartalmazó könyvcsomagot juttatnak el a családokhoz a következő hetekben. Az első csomagokat hétfőn vehették át a közreműködő családszervezetek képviselői Budapesten. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Egyszülős Központ juttatja majd el a családoknak a könyveket. 

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Könyvet - otthonra programról tartott sajtótájékoztatón a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2020. július 20-ánForrás: MTI/Soós Lajos

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a hétfői sajtóeseményen elmondta, hogy a csomagokba olyan kötetek kerültek, amiket bárki szívesen megvásárolna, igényes és tartalmas olvasmányélményt biztosítanak. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója pedig elmondta, hogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) koordinálásban zajló programot az Emmi kultúráért felelős államtitkársága és a kormány 100-100 millió forinttal támogatja. Azt is mondta, hogy a pandémiás időszakban a raktárakban ragadt könyvkészleteket állami támogatással megvásárolták, és olyan társadalmi csoportoknak juttatják el, amelyeknek szükségük van a tartalmas kikapcsolódásra.

Novák Katalin és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójaForrás: MTI/Soós Lajos

A magyar kiadók felajánlásában 50-60 százalékos engedménnyel sikerült felvásárolniuk a köteteket, egy tartalmi megkötés volt, hogy a gyerekirodalom esetében csak magyar szerzők alkotásait kérték. A könyvcsomagokat a kiadók állították össze. Demeter Szilárd azt is mondta, hogy a következő csomagokból idősotthonokba és a szegényebb régiókba is szeretnének juttatni. A kötetek között többek között Kaffka Margit, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Lackfi János és Kovács András Ferenc művei szerepelnek.