Várdai István is fellép a Müpa autósmozi utolsó hetén

Várdai István
Vágólapra másolva!
Utolsó hetéhez érkezett a Müpa autósmozija, ahol a nézők új dimenzióból tapasztalhatják meg a Müpa-élményt. Július 22. és 25. között Várdai István és partnerei játszanak, a The Qualitons keleti hangulatú koncertet ad, és fellép Barabás Lőrinc és zenekara is.
Vágólapra másolva!

Július 1-jén indult a Müpa Autósmozi sorozata, és a hónap végén, azaz ezen a héten fejeződik be a különleges programsorozat. Július 22-én a 2020/21-es évad művészének választott világhírű csellista, Várdai István és zenésztársai játszanak kamarazenét. „A meghívottjaim mind a szakma élvonalában vannak, és többféle generációt képviselnek a színpadon. Leginkább az motivált, hogy összehozzam olyan barátaimat, akik még nem ismerik egymást.

a közös munkából pedig fantasztikus barátságok születhetnek. Ezek mind pozitív indíttatások, energiák, egy olyan műsor kapcsán, amelyben szinte csak derűs, szép és energikus darabok találhatóak. Szeretnénk elűzni a kétségeket, a félelmet, amelyek mostanában sajnos túlságosan uralták a világunkat” – mondta egy friss interjúban Várdai István. Az esten megszólalnak Mozart, Schubert, Brahms, Liszt, Bartók és Ligeti művei.

Várdai István Forrás: Nagy Attila

Közreműködők: Kristóf Réka – szoprán; Langer Ágnes, Kállai Ernő – hegedű; Szűcs Máté, Szomor-Mekis Janka – brácsa; Várdai István, Devich Gergely – cselló; Horváth Bence – nagybőgő; Fejérvári Zoltán, Palojtay János, Demény Balázs – zongora, Duleba Lívia – fuvola; Szűcs Péter – klarinét; Győri András – oboa; Zempléni Szabolcs – kürt; Bettermann Jákob – fagott

  • Mozart: Figaro házassága - „Non più andrai" (átirat fúvósötösre)
  • Schubert: A-dúr zongoraötös, op. 114 („Pisztráng-ötös"), D. 667 - IV. tétel
  • Respighi: Il tramonto
  • Bartók: Román népi táncok
  • Dohnányi: C-dúr szextett, op. 37 - III-IV. tétel
  • Liszt: Szerelmi álmok (Liebesträume), No. 3
  • Saint-Saëns: Haláltánc
  • Ligeti: Etűdök - 13. L'escalier du Diable (Ördöglétra)
  • Ligeti: Hat bagatell - I., III., IV. tétel
  • Bartók: Kontrasztok, Sz. 111, BB 116 - III. Sebes - Allegro vivace
  • Schubert: F-dúr oktett, D. 803 - VI. Andante molto - Allegro - Andante molto - Allegro molto
  • Brahms: g-moll zongoranégyes, op. 25 - IV. Rondo alla Zingarese: Presto
The Qualitons Forrás: Tábori Ádám

Július 24-én a The Qualitons lép fel, amelyik jól vegyíti a soul-funk-beat alapokat a grúvos ütemekkel, mostanában pedig egyre többet kísérleteznek a pszichedelikus rockzene világgal is. Dalaikra nemcsak itthon, de a tengerentúlon is felfigyeltek már, többek közt a Red Hot Chili Peppers tagjait is rajongóik közt tudhatja a magyar zenekar. Az improvizációnak is helyet hagyó hangzásvilág ezúttal keleti fűszerezést kap, egzotikus hangszerekkel – szitárral, kavallal és dudukkal – kiegészülve.

Barabás Lőrinc Forrás: Müpa / Kotschy Gábor

Július 25-én Barabás Lőrinc zenekar zárja a Müpa Autósmozi sorozatot. Legutóbbi lemezét is éppen a Müpában mutatta be a Barabás Lőrinc Quartet. A július 25-i koncerten az avantgárd és a free jazz világából érkező Grencsó István és az egyre foglalkoztatottabb fiatal énekesnő, Kiss Flóra társul a megszokott négyeshez, és eddig sehol nem játszott, kifejezetten az autós koncertre írt dalok is elhangzanak majd.

A parkolóban közel 130 autó fér el: járművenként 4000 forintért, kizárólag online lehet jegyet váltani az előadásokra az adott koncert kezdéséig. Egy kocsiban több utas is tartózkodhat, betartva a személyautó kapacitására vonatkozó szabályokat. A belépők megvásárlásakor a Müpa-ajándékutalványok is felhasználhatóak, illetve a Müpa+ hűségprogram jegykedvezményei is érvényesíthetőek. A nézők ételt és italt is vásárolhatnak a helyszínen, hogy a nyáresti hangulat igazán tökéletes legyen. További részleteket a Müpa Autósmozi programjáról itt lehet találni.