Kihirdették az Emmi külhoni irodalmi és művészeti pályázatainak eredményeit

Vágólapra másolva!
Megszületett a döntés a külhoni magyar kultúra támogatására hirdetett Irodalmi karaván és Művészeti karaván elnevezésű meghívásos pályázatokról, amelyek keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 10 millió forinttal támogatja a külhoni magyar írók, filmes szakemberek és fotóművészek fellépéseit, közös műhelymunkáit.
Vágólapra másolva!

Döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a külhoni magyar kultúra támogatására hirdetett Irodalmi karaván és Művészeti karaván elnevezésű meghívásos pályázatokról. Ezek keretében a minisztérium 10 millió forinttal támogatja a külhoni magyar írók, filmes szakemberek és fotóművészek fellépéseit, közös műhelymunkáit.

A pályázatok célja a nemzeti összetartozás erősítése,

a kulturális értékekhez való hozzáférés szempontjából hátrányos helyzetű magyar közösségek támogatása, valamint a határon túli, magyarok lakta régiók egymás közötti kapcsolatainak erősítése. A támogatások a határon túli magyar irodalom, képző-, ipar- és fotóművészet, továbbá filmes műhelyek értékeinek bemutatását, népszerűsítését, valamint a külhoni magyar írószervezetek, közművelődési intézmények, egyesületek programjainak bővítését célozzák, ideértve a határon túli amatőr művészeti egyesületek megmutatkozásainak elősegítését is. A pályázatok elbírálásakor

előnyt élveztek azok a pályázók,

akik a felolvasókörutak, kiállítások, filmbemutatók tervezése során legalább egy programot a szórványmagyarság által lakott térségekbe terveztek. Az Irodalmi karaván című meghívásos pályázatra határon túli magyar írószervezetek, illetve intézmények jelentkeztek, írócsoportok, irodalmi műhelyek felolvasókörútjainak, irodalmi rendezvénysorozatainak megvalósítása céljából.

A kormányzati honlapon közzétett eredmények szerint az Erdélyi Magyar Írók Ligája 900 ezer, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága egyaránt 800 ezer, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet pedig 700 ezer forint támogatást nyert el.

A Művészeti karaván című meghívásos pályázat a határon túli magyar képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítások, valamit filmszakmai programok megszervezéséhez és lebonyolításához nyújt támogatást. A pályázatra benyújtott programok a film- és fotóművészetre fókuszálnak. A pályázók tervei közt fotókiállítások, filmművészeti alkotások (kisfilmek, dokumentumfilmek) kölcsönös bemutatása, közös filmes és fotós műhelymunka megvalósítása egyaránt szerepel.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ 1,2 millió, az EMKE Közép-Erdélyi Magyar Művelődési Intézet, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont egyaránt 1 millió, míg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 800 ezer forint támogatásban részesül.