Meghalt Reigl Judit

Kult, Világhírű, de itthon ismeretlen: Reigl Judit kiállításán jártunk
Vágólapra másolva!
Kilencvenhét éves korában pénteken meghalt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész - tudatta a Kalman Maklary Fine Arts az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A Kalman Maklary Fine Arts galéria közleménye szerint a művész a Marcoussis-ban található Bellejame idősek otthonában halt meg, ahova egy hónapja került egészsége védelmében.

Reigl Judit Forrás: MTI/Oláh Tibor

- fogalmaztak, kiemelve, hogy művei a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumaiban megtalálhatóak, köztük New Yorkban a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), a Metropolitan és a Guggenheim Múzeumban, a párizsi Georges Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben.

Reigl Judit 1923. május 1-én született Kapuváron. 1950 óta Franciaországban élt.

"Művészete az ötvenes évek közepétől vett kirobbanó fordulatot, amely a háború utáni absztrakt művészet kiemelkedő képviselőjévé tette. 1964-ben elnyerte a Guggenheim International Award díját, 1967-68-ban Carnegie Díjat kapott. Szülőhazája először 2008-ban tüntette ki a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, majd 2011-ben Kossuth Díjban részesült. 2016-ban a francia kormány a l'ordre des Arts et des Lettres díjjal tisztelgett művészete előtt. A Franciaországban 2017-ben alapított AWARE award-dal, melyet kifejezetten női művészek munkája elismerésére alapítottak, Reigl Juditot tüntették ki először, személye által is jelezve a díj magas presztízsét. A szélesebb körű siker 80 éves kora után köszöntött be, miután 2005-ben első életmű-kiállítását rendezte Magyarországon a Kalman Maklary Fine Artssal. Ennek a tárlatnak és a kiállítás szervező által kiadott három nyelvű (angol, magyar, francia) életműkötetnek köszönhetően a nemzetközi szakma, nyugat-európai és amerikai szakemberek, művészettörténészek és gyűjtők elkezdték újra felfedezni életművét, amelyet követően számos elismert külföldi kiállítóhely adott helyet az alkotásait bemutató tárlatoknak. Az elmúlt években a hazai szakma is megismerte és kivétel nélkül általános tiszteletnek örvendett nemzetközi módon kiemelkedő életműve. Nagyon erős nő volt, akit a meg nem alkuvó szabadság szeretete és művészete tett halhatatlanná" - írta közleményében a Kalman Maklary Fine Arts.

2018 októberében a Virág Judit Galéria árverésén a Broyage du vide (A semmi szétzúzása) című, 1954-ben festett vászna 65 millió forintért kelt el, ezzel a legmagasabb áron eladott élő művész által készített alkotás lett a magyar műkereskedelmi piacon.

Két hónappal később, 2018 decemberében a Kieselbach Galéria aukcióján az 1956-ban festett Robbanás ott 60 millió forintért kelt el.

Reigl Judit volt az egyetlen élő művész, aki fel tudott kerülni a Magyarországon 30 millió forint felett leütött művek alkotóinak listájára - írta a Papageno.hu.