Az év legnagyobb magyar könnyűzenei rendezvényére készülnek

Rúzsa Magdi
Vágólapra másolva!
Az idei év legnagyobb könnyűzenei rendezvényére készülnek, bár ahogy mondta, ezzel egyáltalán nem kérkedni szeretnének, mert az olyan lenne, mintha valaki azzal villogna, hogy úgy lett első a Forma-1-ben, hogy kiesett előle a legjobb négy. A debreceni Hangos ülős stadionkoncerteken fellép többek között Rúzsa Magdi, a Bagossy Brothers, a Kowalsky meg a Vega és a Majka & Curtis is. A rendezvény főszervezőjével, Miklósvölgyi Péterrel beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Idén a Campus Fesztivált sem lehet megtartani a koronavírus-járvány miatt, azonban a szervezők egy alternatív megoldással próbálkoznak. Ez a koncertsorozat teljesen független a Campus Fesztiváltól, tehát nem annak egy visszafogott változata, és nem is azt kívánja helyettesíteni. Egyszerűen úgy gondolták, hogy a szabályok által meghatározott kereteken belül megpróbálnak valamilyen rendezvényt csinálni, ha már a fesztivált nem tudják megtartani.

Augusztus 19-én, 20-án, 21-én és 22-én, azaz négy estén át tartanak koncertnapot a Nagyerdei Stadionban, ahol két-két fellépő játszik minden este. Rúzsa Magdi, Horváth Tamás, a Kowalsky meg a Vega, a Majka&Curtis, a Bagossy Brothers Company, Szabó Balázs Bandája, a Follow the Flow és a Punnany Massif lépnek fel. Ezeken a koncerteken kívül pedig a szintén a Nagyerdőben található Víztoronykertben

augusztus közepétől egészen szeptember végéig 500 fős, vagy nagyobb nevek esetében dupla, kétszer 500 fős koncerteket is tartanak.

Az új rendezvényről a főszervezővel, Miklósvölgyi Péterrel beszélgettünk.

Ez teljesen független a Campus Fesztiváltól? Külön is kell jegyet vásárolni?

Így van. Tehát nincsen bérletátírási akció vagy hasonló.

Mi a pontos neve a rendezvénynek?

Hangos ülős stadionkoncertek Debrecen 2020. Nyilván a Campus Fesztiválhoz van némi köze, mert mi szervezzük, és a CAMPUS FESZTIVÁL Official Facebook-oldal hozta létre ezt az eseményt, hiszen van ott 64 ezer követőnk. Nyilván nem tagadjuk meg önmagunkat, tehát a két rendezvény ilyen módon összefügg, azonos a szervezőstáb, de azt tudni kell, hogy ez egy teljesen önálló rendezvény, és nem is hasonlítható a fesztiválhoz. Ez most egy szektorizált, ültetett szabadtéri esemény lesz.

Hogyan választották ki a stadionkoncertek fellépőit?

Beszéltünk erről a koncertszervező kollégákkal is, de eleve voltak már kötéseink a Campus Fesztiválra. Egyébként olyanoknál érdeklődtünk, akikről úgy tudtuk, hogy vállal koncertet, és úgy gondoltuk, hogy a legtöbb nézőt vonzza. Ezek kerültek párba, és így próbálunk egy nagyszabású, mégis biztonságos eseményt megszervezni.

Mikor lépnek fel a „párok”?

A kapunyitás 18 órakor lesz, az első fellépő 18:45-kor kezd, majd 20:15-kor a második. A tervek szerint 22 órára be is fejeződnek a koncertek, hogy garantálni tudjuk a környék nyugalmát. Mondhatni, családbarát az időpont is.

A jegyek egy-egy előadó koncertjére szólnak?

Egy nap egy belépőt jelent, tehát ha valaki például meg akarja nézni Majkát, akkor a Follow The Flow-t is meg fogja tudni hallgatni a belépőjével.

Pontosan mekkora a befogadóképessége a stadionnak?

A focimeccsekre és a szabadtéri színpadokra vonatkozó szabályok lesznek érvényesek. Ez azt jelenti, hogy normális rendben ülhetnek egymás mellé a nézők. Egy szektor nagyjából 500 és 900 fő között van, és a jegyek eladásától függ majd, hogy hány ilyen szektort tudunk megnyitni. Most nyolc vagy kilenc szektor van nyitva eladásra.

Mit kell tudni a színpadról?

A színpadnak nincs oldalsó állványzata, pontosan azért, hogy 180 fokos láthatóság legyen. Egyébként pedig a nagyszínpad egészen rá van tolva a tribünre, tehát oldalról is nagyon jól lehet látni és hallgatni a koncerteket. Minden szektor felé lesz külön hangosítás.

Már azelőtt elkezdtek gondolkodni egy ilyen rendezvényen, hogy július végén kiderült, hogy nem nem oldják fel a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat?

Az a helyzet, hogy a Campus Fesztivál ebben az évben már amúgy is bejött volna a nagyszínpaddal a Nagyerdei Stadionba. Legalábbis ez volt a tervünk. Így volt kész forgatókönyvünk arra, hogy mit tudunk tenni egy ültetett megoldással.

Hány koncert lesz a másik helyszínen, a Víztoronynál?

A Nagyerdei Víztorony 500 fő alatti koncertekkel fog működni, és azt várjuk, hogy szeptember végéig, október legelejéig 20 koncert biztosan lesz. Ezek most állnak még össze, és 20 koncert a minimum, és bízunk abban, hogy akár 30-ig is elmehetünk. Mindez attól is függ, hogy a járványügyi intézkedések mit engednek majd szeptember közepén.

Ez kétségtelenül pengeélen táncolás...

Abszolút. De mondhatom, hogy a mi lelkiismeretünk azért tiszta, mert ahogy ezt meg fogjuk oldani, az gyakorlatilag kockázatmentes. Minden higiéniai szabályt be fogunk tartani. Tudjuk, hogy melyik helyen ki ül, mert mindenkinek online számla megy majd. Tudjuk, hogy azok a szabályrendszerek, amik a focimeccseken és a szabadtéri színpadoknál érvényesek, itt is be lesznek tartva és tartatva. És szerencsére mind a nyolc fellépő is így gondolja, és mindenki várja a fellépéseket. Már csak azért is, mert ez lesz az év legnagyobb könnyűzenei eseménye Magyarországon. De ezzel egyáltalán nem kérkedni akarok, mert nem jó az sem, ha a Forma 1-ben kiesik előlem a négy nagymenő, és én ötödikként első lettem. De tény, hogy ez most egy nagyszabású esemény lesz nagy színpaddal, fény- és hangtechnikával. Mi amúgy kérni fogjuk a nézőket, hogy használjanak maszkot, és biztosítunk azoknak, akiknek esetleg nem lenne. Nyilván a kézfertőtlenítés szabályát is be fogjuk tartani. És itt azért egészen más az elrendezés, mint egy koncerten, ahol nagyjából 3,5 ember jut egy négyzetméterre, itt meg körülbelül egy.

Milyen kockázatot jelent ez szervezőként? Említette is, hogy nem lehet tudni, mi lesz például szeptemberben...

Nagyon nagy kockázatot vállalunk. Most 3990 és 11990 között vannak a jegyárak, és éppen az óriási kockázat miatt áraztuk magunkhoz képest is magasabbra például a VIP-szektort. Akármi is történik, az összes partnerünk, támogatónk az utolsó pillanatig jogosult lemondani a rendezvényen való részvételét. Igaz, ez kétirányú, tehát mi is visszaléphetünk. Emellett azt gondoljuk, hogy valószínűleg a jegyvásárlók is az utolsó pillanatban fognak majd jegyet venni, bár nagyon remélem, hogy nem így lesz, hiszen a legjobb helyekért nyilván érdemes hamarabb lépni. Azt tudom mondani, hogy több tízmilliós kockázatot vállalunk, és ez már majdnem orosz rulett, de bízunk magunkban, a közönségünkben, úgyhogy csináljuk. Azt szoktam mondani, hogy a zenészek zenélni akarnak, a rendezvényszervezők meg szervezni. Mi pedig rendezvényszervezők vagyunk, úgyhogy megyünk előre, ameddig lehet.