2020. augusztus 20-án a budapesti Erkel Színházban mutatják be azt a musicalt, amely Puskás Ferenc életének egy részét dolgozza fel. A darabban 22 színész, 60 táncos és 30 gyerekszínész lép fel, összesen 21 dal hangzik el az előadáson, amelyet Szente Vajk rendezett. Az esemény hétfői sajtótájékoztatóján jártunk.

A darab producere, Szabó László fontosnak tartotta kiemelni, hogy ez a mű nem kizárólag focitörténet lesz, bár a labdarúgás - már csak Puskás személye miatt is - főszerepet kap benne. "Ez egy hőstörténet, egy sportoló legenda, egy ikon sztorija" - mondta Szabó László. A történetben benne van a hazaszeretet, a hűség, a szerelem és a barátság is."

Puskás Ferencet Veréb Tamás, feleségét pedig Kovács Gyopár játssza
A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Polyák Attila - Origo

Hosszú előkészületek után kerülhet tehát sor az Erkel Színházban zajló bemutatóra, amelyet nem teljesen így tervezett az alkotó csapat, de a koronavírus-járvány itt is közbeszólt. Az eredeti terv az volt, hogy Budapesten a Hősök terén mutatjuk be a darabot, de erre most nem kerülhet sor. Így kerültünk be az Erkel Színházba, az augusztus 20-i első két előadást (15.00 és 19.00 lesz a kezdés) inkább előbemutatónak nevezném" - mondta Szabó László. "Nagyon reméljük, hogy hamarosan tényleg kivihetjük a produkciót szabadtérre, stadionokba, ahol több ezer néző élvezheti az előadást."

22 színész játszik a musicalben
A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Polyák Attila - Origo

A musical rendezője Szente Vajk lesz. Ő személyes élményét osztotta meg a bemutató kapcsán. Szente nagyapja ma is él, 90 éves. A rendező gyerekkorában nagypapája mellett rengeteget dolgozott a kertben, a fóliasátorban, ahol a megtermett paprikákból állítottak össze labdarúgócsapatot. Mondanunk sem kell, hogy a legnagyobb paprika volt Puskás Ferenc. "Az Aranycsapat teljes egészében szerepet kap ebben a darabban" - mondta Szente Vajk, aki elárulta, hogy két fiktív szereplője lesz a musicalnek.  Az egyik ilyen fiktív szereplő Vörös elvtárs, Puskás Ferenc legnagyobb ellensége, a másik egy fiatal nő, Klára, aki plátói szerelmet táplált Puskás Ferenc iránt. Vörös elvtársat Szabó P. Szilveszter, Klárát Gubik Petra alakítja.

A Puskás musical szereplői
Puskás Ferenc: Veréb Tamás
Czibor Zoltán: Ember Márk
Zakariás József: Pásztor Ádám
Bozsik József: Fehér Tibor
Grosics Gyula: Berettyán Nándor
Kocsis Sándor: Cseh Dávid Péter
Lantos Mihály: Kovács Rihárd
Hidegkuti Nándor: Solner Dániel
Budai László: Kovács Péter
Lóránt Gyula: Illés Zoltán
Buzánszky Jenő: Baranya Dávid
Puskás Ferenc édesanyja: Náray Erika
Puskás Ferenc édesapja: Barabás-Kiss Zoltán
Puskás Ferenc felesége: Kovács Gyopár
Vörös elvtárs: Szabó P. Szilveszter
Farkas Mihály: Nagy Sándor
Östreicher Emil: Szerednyey Béla
Sebes Gusztáv: Cseke Péter
Klára: Gubik Petra
Szepesi György: Harsányi Levente
Alfredo di Stefano: Nagy Balázs

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerint abban, hogy Magyarország megnyerte a vírus elleni küzdelem első részét, nagy szerepük van a magyar színészeknek és előadóművészeknek. " A világ nem állhat meg, alkotni szükséges" - utalt a musical létrejöttére az államtitkár, aki kifejezte reményét, hogy hamarosan nagy tömegek előtt, szabadtéren is bemutatható lesz a darab.

A Puskás-életrajz írója, a Nemzeti Sport és a FourFourTwo főszerkesztője, Szöllősi György így beszélt.

Szöllősi György, Puskás Ferenc életrajzírója, a Nemzeti Sport főszerkesztőjeFotó: Polyák Attila - Origo

Új művészi nemzedék állít emléket különleges műfajban az Aranycsapat hőseinek, akikből ezekben a pillanatokban válik történelmi személyiség: hihetetlen és nagyon megható látni, hogy Czibor Zoltánt például, akivel éjszakákat beszélgettem át, akiről könyvet írtam, Ember Márk alakítja, a lányaim egyik kedvence, aki négyéves volt Czibor halálakor." 

További alkotók
Rendező: Szente Vajk
Zeneszerző: Juhász Levente
Szövegíró: Galambos Attila
Producer: Szabó László

Puskás Ferenc 70 évvel ezelőtt, 1945. augusztus 10-én kapott egy levelet, amelyben - életében először - meghívták a magyar labdarúgó-válogatottba. Tíz nappal később, 1945. augusztus 20-án Puskás pedig bemutatkozott a magyar nemzeti csapatban - az osztrákok elleni 5-2-es győzelemmel végződött meccsen egyben megszerezte első válogatottbeli gólját. A musical 1937 és 1960 között játszódik. 1937-ben Puskás Ferenc 10 éves volt, ekkor igazolta le őt a Budapesti Honvéd csapata. 1960-ban a Real Madrid-Eintracht Frankfurt BEK-döntőben (Glasgow-ban) Puskás Ferenc négy gólt lőtt Glasgow-ban.  Itt zárul le a musical története. 

Az első két előadás időpontja tehát 2020. augusztus 20. csütörtök. Az Erkel Színházban 15.00-kor és 19.00-kor kezdődik a produkció.