Vágólapra másolva!
Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójának írása Vidnyánszky Attiláról.
Vágólapra másolva!

2015-ig nem ismertem személyesen Vidnyánszky Attilát. Akkor találkoztunk először, amikor gazdasági igazgatója lettem a kaposvári Csiky Gergely Színháznak. Új kihívást tartogatott számomra a feladat, és jólesett minden szakmai tanács, biztató szó, segítő gesztus. Természetesen hallottam a korszakos jelentőségű színházcsinálóról, különlegesen költői, megújító erővel bíró színházi nyelvéről. S arról is, hogy pályája kezdetén, a tehetséges fiatal rendező nem a számos nemzetközileg jegyzett színház meghívását választotta, nem a gyors sikereket ígérő karrierre fókuszált, hanem összegyűjtötte maga köré mindazokat, akik fontosak voltak számára és látott bennük fantáziát, s Beregszászon, materiális értelemben szinte a semmiből alapított társulatot.

Valószínűleg senki más nem döntött volna így, de Attilának dolga volt: önmagával, társulatával, a magyar létért érzett felelősségtudatával. Mennyi kitartás, és nehéz küzdelem volt szükséges ahhoz, hogy Beregszászon élni kezdjen, és fejlődjön a színház! Mesélték, már Debrecenben, a Csokonai Színházban varázslatos előadásokat hozott létre, s új távlatokat, új esztétikai utakat ajánlott a hazai színházművészetnek. Mindezt azonban csupán szakmabeliektől hallottam, mint embert nem ismertem az akkor már legendás rendezőt.

Miután kineveztek gazdasági igazgatóvá, kérésemre készséggel fogadott, s olyan végtelenül emberi, segítőkész, támogató figyelmet bevallom, nem sokszor tapasztaltam, mint amit tőle kaptam. Beszélgetésünk végére számos tanáccsal, ajánlással látott el, s mire visszaértem a színházba, nyoma sem volt rajtam az új kihívásokat mindenkor jellemző enyhe kezdeti izgalomnak. Egyetlen találkozással elérte, hogy úgy érezzem: biztonságban vagyok, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a Csiky gazdasági igazgatójaként működöm. Ilyen empátiára, elfogadásra csak a legnagyobb, emberséggel is (!) rendelkező alkotók képesek. Ahogyan egyre több szakmai eseményen, Magyar Teátrumi Társaság-beli ülésen vettem részt, kikristályosodott szakmai és emberi nagysága, a közös ügyért mindig, minden áron tenni akaró és tudó színházművész egyénisége. Nem véletlenül – magyarországi színházcsinálók közül egyedülálló módon – kapta meg a Puskin-érmet és Mejerhold-díj elismerést, hogy a hazai számtalan díjat, élén a Kossuth-díjjal ne is említsük. Láttam, ahogyan megújítja a Nemzeti Színházat, bekapcsolja az itthoni színházi életet a nemzetközi vérkeringésbe, fesztivált alapít, és a világ legjobb rendezőit hozza Magyarországra, mert neki igent mondanak.

Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója fotó: Talán Csaba

Lenyűgöző, mi mindent vitt végbe a Nemzetiben! Természetes, hogy néhány pályatárs irigységéből fakadóan támadások érik. De hogy a sajtó egy része minden alapot nélkülöző módon démonizálja a személyét?... Mindez azoknak a lassan történelmivé váló felelőssége, akik a színházról vallott esztétikájukat egyedül üdvözítő útnak, felépített szakmai nimbuszukat örökérvényűnek, a színházi közéletben betöltött pozícióikat privilégiumnak tekintik. S ha már színházról alkotott látásmód: a Csiky Gergely Színház a Buborékok c. előadással nyitotta újra kapuit ismét a nagyközönség előtt.

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy Attila elfogadta felkérésünket, és vállalta, hogy megrendezi a darabot. S korábban ugyan említettem, hogy engem miként segített abban, hogy minél oldottabban, és jóleső biztonságérzettel vágjak bele új feladatkörömbe, öröm volt látni, hogy a színész kollégáim is várták, hogy elkezdjenek dolgozni vele. Nyugodt, mégis inspirálón izgalmas légkör terült el a színpadon a próbák során. Az előadás fantasztikusan sikerült, amit az esténkénti öt-hat nyíltszíni tapsvihar, fesztiváldíjak is igazoltak. Értem én, persze, hogy a zsenitől mindig félnek, akik nem azok. De talán érdemes lenne elgondolkodni arról, hogy az általa megajánlott útnak – úgy a színpadon, mint a színházi közéletben, vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetem kapcsán – nem célja, hogy eltörölje a hazai színházi hagyományokat. Ellenben feltett szándéka, hogy megújítsa azt. Valljuk be: ráfér.

#énkiállokVidnyánszyAttilamellett

Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója