Megvan az idei CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál fellépőinek névsora, de a teljes program szeptember második hetében alakul ki. A fesztiválon mutatja be vadonatúj darabját a Recirquel és a Gangaray Dance Company, pop-up koncerteket szervez a Budapest Ritmo, és lesz DownTown CAFe is.

Október 9. és 25. között tartják az idei, sorban a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált., amely megint a főváros legkülönbözőbb pontjain jelentkezik különböző programokkal. Az újcirkuszt és a táncművészetet a cirque danse különleges műfajában egyesítő koreográfus-rendező Vági Bence és társulata, a Recirquel premierre készül: Solus Amor címmel monumentális légi táncelőadást mutatnak be a Müpában. 

Jelenet a Recirquel Solus Amor című előadásábólForrás: Origo

A Gangaray Dance Company és Hámor József koreográfus a Nemzeti Táncszínházban adja elő az AGORA II-t, az azonos című trilógia második fejezetét. Ennek fókuszában kilenc kiváló női táncos áll.

Jelenet az Agora II című előadásbólForrás: Mészáros Csaba

Az Akvárium Klub és a CAFe Budapest közös sorozata, a DownTown CAFe újra az improvizáció és kísérletezés iránt elkötelezett formációkat mutat be. Ezúttal Gosheven, az Osaka Crack, a The Night Of The Vampire, a METEO Electric Circuit Jazz Orchestra és a jazzbois lépnek fel. Formabontó világzenei pop-up koncertekkel készül a Budapest Ritmo. A világzene magyar képviselői Budapest vásárcsarnokainál kialakított színpadokon adnak ingyenes koncerteket a Hunyadi tértől a Rákóczi térig. Koncertezik a Meszecsinka, a Branka Trio, Lakatos Mónika & Rostás Mihály Mazsi, a Várkonyi Csibészek, a Los Orangutanes, Balogh Kálmán & Lukács Miklós, a Dresch & Borbély Quartet, a ¡Nosnach és Sena Dagadu.

Az Accord QuartetForrás: Vivien Naomi

Az Accord Quartet a Bartók Béla utáni zene legismertebb három magyar komponistája, Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter vonósnégyesre írt műveiből válogat a Budapest Music Centerben.

A CAFe Budapest több, világunk történéseire rezonáló színházi előadással készül. Az Örkény Színház történetében először olyan produkcióra készül, amelynek főszereplői nem színészek, hanem olyan elhivatott szakemberek – többek közt szociális munkások, idősgondozók, ápolók, nővérek –, akik nélkül pillanatok alatt leállna az ország. A Kiváló dolgozók című előadás lokális és globális problémákra, a segítségnyújtás értékére és kollektív emberképünkre kérdez rá.  A Katona József Színház szintén mélyen elgondolkodtató bemutatóval várja a nézőket: a fiatal angol drámaíró, Nick Payne Hát, ha van is, én még nem találtam meg című darabja egy átlagos családról mesél, ahol a szülők világmegváltó terveket dédelgetnek, miközben a társai által bántalmazott lányuk problémáival egyáltalán nem tudnak mit kezdeni. Máté Gábor rendezésében Kocsis Gergely, Fullajtár Andrea, Mayer Szonja és Mészáros Béla játszanak majd.

A képzőművészet az idei kínálatból sem maradhat ki: a Ludwig Múzeum Barabási Lab: Rejtett mintázatok – A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítása nagyrészt a Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató tevékenységéhez köthető kutatások elmúlt 25 éve köré szerveződik, nyomon követve a hálózati vizualizáció alakulását és fejlődését. Barabási kutatásai a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát összekapcsoló láthatatlan összefüggések és ismétlődő mintázatok felderítésével egészen újszerű megvilágításba helyezik a világot, amely körülvesz bennünket.

A 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál folyamatosan bővülő programjáról és eseményeiről a hivatalos honlapon lehet további információkat találni.