Secrets címmel dupla CD-t jelentetett meg Fischer Annie eddig ismeretlen felvételeiből a Hungaroton. Az anyagon Schubert-, Schumann- és Chopin-művek hallhatók a 25 éve meghalt világhírű zongoraművész előadásában.

Dupla CD-t jelentetett meg a Hungaroton Fischer Annie eddig ismeretlen felvételeiből. A 25 éve meghalt világhírű zongoraművész csaknem 70 éven át volt a magyar zenei előadóművészet meghatározó alakja. A most megjelent két lemezre azokból a felvételekből készült válogatás, amelyeket Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző rögzített magnetofonnal a hetvenes-nyolcvanas években Fischer Annie hangversenyein.

Fischer Annie 1956-banForrás: Getty Images/Erich Auerbach

Az azóta szintén meghalt Dévény Anna az ötvenes évektől követte Fischer Annie pályafutását, majd a hetvenes évek elejétől egészen a zongoraművész haláláig rögzítette a hangversenyeket egy magnetofonnal. A Secrets-en hallható Schubert a-moll és A-dúr szonátája, valamint Schumann Fantasiestücke című opusa, ezekről nincs stúdióminőségű felvétel Fischer Annie-tól. A második CD-n Schumann Kreislerianá-ja, valamint Chopin cisz-moll noktürnje is szerepel a zongoraművész előadásában.

„Ezek a természetesen nem stúdióminőségű felvételek emberközelből és teljes egyszerűséggel mutatják meg azt a varázslatot, amelyet az ember egy Fischer Annie-koncerten átélt. Az oly sokszor hallott művek abban a pillanatban születtek meg, teljesen új arcukat mutatva - anélkül, hogy erre a legkisebb mértékben is törekedett volna. Egyszerűen csak együtt élt, lélegzett a szerzővel, és a saját, tökéletesen igaz, minden mesterkéltségtől mentes csatornáján keresztülengedve a zeneműveket, megszületett a csoda” - idézte a közlemény Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészt.