Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Kultúráért Felelős Államtitkársága továbbra is arra kéri a művészeket, a kulturális közösségeket és intézményeket, hogy különös gonddal szervezzék meg saját dolgozóik munkáját, ügyeljenek egészségükre, de ugyanígy óvják a kulturális intézményekbe, közösségekbe látogató nézőket is, akik között az idősek kiemelkedő arányban vannak jelen - tájékoztatta a tárca az MTI-t.

A koronavírus-járvány második hullámának megállításában, a járvány ütemének lassításában minden ágazatra felelősség hárul. A hazai kulturális szcéna szereplői számtalan intézkedéssel segítették és segítik a jövőben is, hogy megvédjék dolgozóikat és megóvják nézőiket a járványveszélyben - olvasható az Emmi Sajtó- és Kommunikációs Főosztályának keddi közleményében, amelyben azt kérik a kultúra szereplőitől, hogy minden rendelkezésükre álló felületen ismertessék a járvány elleni védekezés formáit.

– Járjanak az élen abban, hogy nézőik tartsanak be minden szabályt: a maszkviselés, a fertőtlenítés, a távolságtartás a kulturális intézményekben ne csak kötelező, hanem példaadóan természetes is legyen – írják.

Hetente tájékoztatják őket a járványhelyzet miatti tennivalókról

A közleményben továbbá felhívják a kulturális élet szereplőit, különösen az intézményvezetők figyelmét arra, hogy "józanul, mértékletesen és takarékosan szervezzék meg a munkájukat, legyenek figyelemmel a nézők-látogatók esetleges félelmeire, igyekezzenek oldani azokat".

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház ablakára kiragasztott tájékoztatót olvassák az előadásra érkező nézők március 11-én. Ezen a napon az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányhatározat alapján két színdarab maradt elForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A jelenlegi járványhelyzet arra is kötelezi a kulturális élet szereplőit, hogy visszafogottan, körültekintően és mértékletesen működtessék intézményeiket, csak olyan eseményeket, programokat, előadásokat rendezzenek meg, amelyeket a járványügyi szabályok betartásával biztonságosan le tudnak bonyolítani – hangsúlyozzák a közleményben, hozzátéve, hogy a kulturális élet szereplőit az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága továbbra is heti online videókonferenciákon tájékoztatja a járványhelyzetről és az abból fakadó teendőkről.