A rekordszámú, 348 pályázat közül az eredetileg kitűzöttnél több, 11 országból 17 kompozíciót juttatott tovább az előzsűri a Bartók Világverseny idei, zeneszerzők számára vonósnégyes művekre meghirdetett fordulóján.

Mivel rekordszámú pályamű érkezett az idei Bartók Világversenyre, az előzsűri a tervezettnél több kompozíciót juttatott tovább. Az előzsűriben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem neves oktatói, elismert zeneszerzők foglaltak helyet: Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző mellett a Bartók-Pásztory- és Erkel-díjas Bella Máté, az Erkel-díjas Serei Zsolt, a Junior Prima-díjas Tornyai Péter és a Kossuth-díjas Vajda János. Minden eddiginél több, 59 ország 326 jelentkezőjének 348 érvényes pályázatából választotak továbbjutókat, akiknek művei az Eötvös Péter elnökölte rangos nemzetközi zsűri elé kerülnek.

Mivel a verseny továbbra is anonim, a továbbjutó 17 pályamunkának csak a jeligéit hozza nyilvánosságra a Zeneakadémia, ezek a verseny honlapján már megtalálhatók. „Számos, nagyon magas színvonalú művet adtak be, ezért is juttattunk tovább a tervezettnél több pályamunkát a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri elé” – idézi a Zeneakadémia szerdai közleménye Fekete Gyula, a Bartók Világverseny kompozíciós fordulójának művészeti vezetője, az előzsűri elnöke szavait. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese és Zeneszerzés Tanszékének vezetője azt is mondta, számos, egyéni meglátást tükröző kompozíció érkezett, amelyek a kortárs zenében tapasztalható csaknem minden irányzatot megjelenítenek.