Vágólapra másolva!
A magyar zeneipar szinte összes szereplőjét soraiban tudó Music Hungary Szövetség a novemberi konferenciáját már Veszprémben tartja meg, ahol minden eddiginél fajsúlyosabb kérdésekre keresik a választ. Kiutat keresve a koronavírus okozta helyzetből a PricewaterhouseCoopers bevonásával hatástanulmányt készítenek a koncert és fesztiváljegyárak áfakulcsának 5%-ra való csökkentéséről.
Vágólapra másolva!

- mondta Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa.

A Music Hungary Szövetség a Music Hungary Konferenciákból nőtt ki. "Nagyon jó, hogy így történt, mert ebben az évben akkora szükség van a közös gondolkodásra, amekkorára sosem gondoltunk, hogy lesz" - mondta Weyer Balázs, a Music Hungary elnöke.

„Most a legégetőbb kérdés, hogy mi legyen, ha a koronavírus-járvány miatt a játszóhelyeket ismét be kell zárni - mondta Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújításának és társadalmiasításának koordinálásért felelő miniszteri biztos. Már a szeptember eleji tapasztalatok is riasztóak, csökken a jegyeladás, az emberek okkal és joggal nem szívesen mennek zárt térbe tömegrendezvényre.

Mi egy 1,4 milliárd forintos klubtámogatási pályázattal indulunk,

ami az infrastruktúra túlélését biztosíthatja, hogy legyen majd hol újraindítani a zenei életet.

Demeter Szilárd

A Nemzeti Művelődési Intézettel közösen összesen 450 millió forintra pályázatot hirdetünk a rendezvénytechnikusok számára. A Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig a pandémiás helyzet miatt elmaradt pár fejlesztés maradványösszegéből elkezdjük a magyar popkultúra digitális értéktárának az építését. Elsősorban a zenekaroktól és kiadóktól vásárolunk audiovizuális anyagokat, majd tárgyi emlékeket (relikviákat), ezeket digitalizáljuk, és strukturált, kereshető formában közgyűjteményként mindenki számára ingyenes formában közzétesszük. Ami viszont a novemberi MH-közgyűlésének központi kérdése lesz: „a hogyan tovább". A koronavírus megváltoztatta a világot, a fogyasztási szokásainkat. A változás mértékéről még csak sejtéseink vannak. És ez a járvány még csak az első. Lesz még ilyen. Erre fel kell készülnie az egész zeneiparnak, de a tágabb értelemben vett kulturális intézményrendszernek is" - tette hozzá Demeter Szilárd.

A Music Hungary Szövetség felkérte a Pricewaterhouse Coopers Magyarországot, hogy a koncertek és zenei fesztiválok belépőjegyeit érintő 27, illetve 18%-os áfakulcsok egységesen 5%-ra csökkentését vizsgálja meg.

"A mostani munkánk során elsősorban azt vizsgáljuk, hogy milyen hatással lenne a koncert- és fesztiváljegyeket érintő áfakulcsok csökkentése egyrészt az iparág szereplőire, másrészt az állami adóbevételekre" - mondta Szilágyi Dávid a PwC Magyarország képviselője.

„Fontos beszélnünk a zenészekről, a menedzsmentekről, a koncertekről, a fesztiválokról, a klubokról, a háttériparról és talán a legfontosabb nekünk, hogy a közönségről.

Nem szeretnénk engedni abból, hogy olyan koncerteket adhassunk, amire valóban megéri a közönségnek eljönni.

Nem szeretnénk olyan koncerteket adni, ahol a néző csak „félélményt" kap. Nagyon fontos, hogy megvalósuljon az a környezet, ahol a közönség és a zenész is elégedett tud lenni. Ehhez rentábilissá kell tennünk ezeket a bulikat a biztonságos bulizás feltételei mellett" - zárta a nyilatkozatok sorát Puskás Peti a 'The Biebers' zenekar frontembere.