Visszavont az árverésről egy 16. századi dokumentumot egy amerikai árverési ház, mivel kiderült, hogy Hernán Cortés spanyol gyarmatosítóhoz kapcsolható kéziratot valószínűleg a mexikói Nemzeti Archívumból lopták. 

Valószínűleg lopták azt a 16. századi mexikói dokumentumot, amelyet egy amerikai aukciós ház szeretett volna elárverezni. A Hernán Cortés spanyol gyarmatosítóhoz kapcsolható kéziratot a mexikói Nemzeti Archívumból lophatták, ezért az aukciós ház visszavonta a dokumentumot az árverésről. 

Az 1521-ből származó dokumentum egy királyi parancsot tartalmaz, amely Cortésnek, a mai Mexikó területét meghódító spanyol seregek parancsnokának és az azték birodalmi főváros, Tenochtitlán polgármesterének, Pedro de Alvaradónak szólt. A New York-i Swann Aukciós Galéria honlapján hirdette meg a dokumentum, az eredeti, Cortés által aláírt parancs korabeli átiratának árverését szeptember 24-ére. Az aukciósház szerint a sevillai spanyol gyarmati archívumban található eredeti kézirat átiratának értéke 20-30 ezer dollár (6-9 millió forint). Az akciósház szerdán jelentette be, hogy visszavonják a dokumentumot az árverésről. Azt azonban nem közölték, hogy visszaküldik-e a kéziratot Mexikóba.

Az aukciósház döntése előtt három mexikói és egy spanyol kutató fogalmazta meg aggályait a dokumentum eredetével kapcsolatban, és értesítették a mexikói hatóságokat is. A kutatók szerint a Swann honlapján látható kézirat képe hasonlít egy 2010-ben, a mexikói Nemzeti Archívumból ellopott dokumentumhoz.