November végén kezdődik a Virtuózok új, különleges évada

Virtuózók V4+ sajtótájékoztató az Origo filmstúdióban, Virtuózok V4 + Közös nyelven zenélünk 2020.09.16.
Vágólapra másolva!
November végén kerül adásba a Duna Televízióban a Virtuózok klasszikus zenei televíziós tehetségkutató 2020-as különleges műsorfolyama. Idén a szervezők kinyitották a határokat, és a Visegrádi Négyek országai mellett Szeribiából is indulhattak versenyzők a végső győzelemért. A kibővített műsor, a Virtuózok V4+ - Közös nyelven zenélünk sajtótájékoztatóján jártunk. 
Vágólapra másolva!

Hat éve indult a klasszikus zenei tehetségkutató, a Virtuózok, amelynek a kezdetek óta legfontosabb küldetése, hogy bebizonyítsa, a komolyzene nem egy elavult műfaj, hanem egy olyan művészeti ág, amely évszázadokon át annak ellenére népszerű tudott maradni, hogy a legrégebbi zenei gyökerekből táplálkozik. A mára szinte mozgalommá duzzadt műsornak célja a fiatal tehetségek felfedezése, valamint terelgetése. A műsor segítségével a fiataloknak olyan fejlődési és fellépési lehetőségeik vannak, amik egyébként csak keveseknek adatik meg.

Silvana Grujics szerb zenetudós és Miklósa Erika Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Virtuózok már egy nemzetközileg is ismert és elismert, egyedi tévés formátum, amely idén átlépte az ország határait, és már nemcsak Magyarország, hanem a Visegrádi Négyek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország), valamint vendégként Szerbia tehetségeit mutatja be és versenyezteti. A fordulók adásait

mind az öt ország televíziós csatornáin sugározzák majd.

A kibővült műsort, amelynek különböző fordulóit a napokban rögzítik, november 27-től lehet majd követni a Duna Televízióban. Az új név Virtuózok V4+ lett, és a műsor új alcímet is kapott: „Közös nyelven zenélünk”. A nagyszabású műsorfolyam a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulhat meg, és célja, hogy ne csak a részt vevő országok klasszikus zenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép-európai kultúránkat is népszerűsítse. Az is fontos lehetőség, hogy az Virtuózok V4+ - Közös nyelven zenélünk már nemcsak a komolyzenét, hanem Magyarországot is képes népszerűsíteni a résztvevő országokban: a televízióadások segítségével körülbelül 70 millió emberhez juthatnak el Magyarország zenei hagyományai, nevezetességei, jelentős zenei helyszínei.

A Virtuózok V4+ sajtótájékoztatója az Origo filmstúdióban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egyensúly

A kibővített műsorban részt vevő öt ország – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Szerbia – a négy adásban teljesen kiegyenlített szerepet kap. Minden ország felfedezettje egyaránt bekerülhet a Virtuózok tehetségtámogató programjába is és valamennyi, a versenyen kívüli projektbe. Minden országból négy-négy fiatal jutott tovább, így

összesen 20 versenyző előadását lehet majd figyelemmel kísérni a tévéműsorban.

A korábbi szériákhoz hasonlóan most is különböző hangszerekkel, illetve énekesként mutatják meg tehetségüket a fiatal versenyzők. Idén a korábbi Virtuózok műsorban felfedezett tehetségek, a korábbi szériák győztesei is jelentkezhettek.

A zsűri

A november végén induló műsorfolyamról a döntő felvétele előtt, szerdán tartottak sajtótájékoztatót – a műsor helyszínéül szolgáló – Origo Filmstúdióban, ahol a Virtuózok alapítója, Peller Mariann mellett ott voltak a zsűritagok is, illetve Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és az idei műsor zenéjét szerző Ifjabb Plácido Domingo és édesapja is.

Peller Mariann alapító producer Fotó: Szabó Gábor - Origo

A sajtótájékoztatón elsőként az alapító producer, Peller Mariann mondott rövid beszédet, amit úgy kezdett: „szinte hihetetlen látni ma itt ezt a nagyon komoly kört. Azokat, akik a nevüket adták a Virtuózok műsorhoz. És persze fantasztikus a fiatal tehetségeket megtalálni, nagyon nagy öröm számomra, hogy a tehetségeket mi nem megcsináljuk, hanem felfedezzük. És itt olyanra készítjük fel őket, ahol az igazi tehetségüket mutathatják meg.”

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos Fotó: Szabó Gábor - Origo

Balog Zoltán társadalmi ügyekért, valamint a V4 Virtuózok programsorozat koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos azzal kezdte, hogy miért fontos a magyar kormánynak egy ilyen program támogatása: „erre a válasz pedig a műsor mottójában van: közös nyelven zenélünk. A közép-európai kultúra köt össze minket, V4-országokat, és összeköt bennünket Szerbiával is, akiknek azt kívánjuk hogy ennek az európai közösségnek minél előbb a tagjai lehessenek.” Balog Zoltán a támogatás másik okaként a közszolgálatot határozta meg. „Ez a műsor pedig bizonyítéka annak, hogy a közszolgálat is lehet érdekes, izgalmas, sikeres, attraktív és produkálhat nagyon magas nézettséget” – mondta, majd azzal a személyes gondolattal zárta beszédét, hogy „tizennyolc éves korom óta tisztelem és rajongok Thomas Gottschalkért. Az, hogy most itt mellette ülhetek, mindent megér.”

Thomas Gottschalk, a műsor házigazdája és a szuperzsűri tagja Fotó: Szabó Gábor - Origo

A sajtótájékoztatón mellette ülő Thomas Gottschalk világszerte ismert német műsorvezető lesz a Virtuózok V4+ házigazdája Ida Nowakowska lengyel színésznővel párban. Thomas Gottschalk a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nemzetközi karrierjének egyik komoly mérföldköve lesz ez a műsor, mivel korábban csupán néhány alkalommal készített műsort külföldön. Thomas Gottschalk elmondta, hogy ő ugyan elsősorban a rockzenéért rajong, de nagyon jól ismeri a klasszikus zenét is, és számára nagyon sokat jelent, hogy most olyan műsort vezethet, amelyben fiatalok versenyeznek. „Az biztos, hogy manapság nagyon furcsa időket élünk. A gyerekek szinte belebújnak a mobiltelefonjaikba, és valahol a YouTube és az Instagram között lehet őket a legkönnyebben megtalálni. Éppen emiatt volt számomra lenyűgöző olyan fiatalokkal találkozni, akik egy-egy hangszernek szentelik szinte az életüket. És nagyon

hanem egy igazi komolyzenei verseny is felkelti az érdeklődésüket. [...] Azt hiszem, nem lehet überelni azt, amikor az ember lát egy 12 éves gyereket Beethovent, Mozartot vagy éppen Sosztakovicsot játszani, ezért nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek.”

Coco König osztrák színésznő, a műsor szuperzsűrijének tagja Fotó: Szabó Gábor - Origo

Coco König magyar származású osztrák színésznő azt mondta, „amikor bekerültem a műsorba, akkor döbbentem rá, hogy mennyire nehéz kibontakoznia egy olyan tehetségnek, akinek nincs lehetősége megmutatkozni. Ezért hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, és részese lehetek a műsornak.

Alicja Wegorzewska lengyel operaénekesnő, a műsor lengyel zsűritagja Fotó: Szabó Gábor - Origo

Alicja Wegorzewska lengyel operaénekesnő azzal kezdte beszédét, hogy utoljára 10 éve volt legutóbb Magyarországon: „tíz év elteltével azt mondhatom, hogy csodálatos dolog, hogy a kormány felvállalta ezt a missziót, és felvállalták a klasszikus zene támogatását. A leghálásabbnak pedig azért kell lennünk, hogy a kormány és ez a műsor foglalkozik a jövővel és a gyerekekkel. A mai világban, ahol minden gyerek fejhallgatóval közlekedik, fontos cél lehet tehát, hogy figyelmüket ráirányítsuk a klasszikus zenére is.”

Gabriela Bohacova cseh fesztiváligazgató, ő a Virtuózok V4+ cseh zsűritagja Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gabriela Bohacova cseh fesztiváligazgató azt mondta, „ez a verseny egy csodálatos kezdeményezés, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a tehetségeknek támogatásra van szükségük ahhoz, hogy befussák a tudásuk szerint nekik való pályájukat. A fiatalok figyelmét a komolyzene felé irányítani egy nagyon komoly misszió, sőt, társadalmi kötelezettség. ”

Peter Valentovics karmester és zongoraművész. A műsor szlovák zsűritagja Fotó: Szabó Gábor - Origo

Peter Valentovics szlovák karmester és zongorista elmondta, hogy számára egyértelműen fontos életcél a klasszikus zene népszerűsítése a gyerekek körében, hiszen ennek a műfajnak a jövője is éppúgy a gyerekekben található meg, mint minden más dologé.

Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas koloratúrszoprán opera-énekesnő, a műsor magyar zsűritagja Fotó: Szabó Gábor - Origo

Miklósa Erika pedig azt mondta, „zsűritársaimat hallgatva azt kell mondanom, hogy maximálisan elégedett vagyok. Egy óriási ajándék tehetségeket felfedezni. Boldog és szerencsés vagyok, mert követhetem ennek a műsornak a növekedését, a kiteljesedését. Ez a mozgalom már mindenkinek a kedvence lett, nemcsak az embereké, hanem a médiumoké is. Nagyon fontos, hogy ezek a gyerekek példamutatásukkal kitartásra sarkallnak, és még fontosabb az, hogy ezt be is mutassuk.” Az elmúlt napok felvételeiről Miklósa Erika azt mondta, „boldogan ültem itt, mert megint bebizonyosodott, hogy ez az a műsor, ami abszolút utat tör magának a világba, és eljut mindenhova. Többet pedig nem is kívánhatok, mint hogy ezek a gyerekek is utat törjenek maguknak.”

Silvana Grujics a Radiotelevison of Serbia zenei osztályának vezetője, zongoraművész, zenetudós, a Virtuózok V4+ szerb zsűritagja Fotó: Szabó Gábor - Origo

Silvana Grujics szerb televíziós szakember elmondta, hogy júniusban kapta meg a meghívót Szerbia, és két hét alatt több mint hetven fiatal jelentkezett a megmérettetésre. „Mivel ennél is többen szerettek volna bekerülni, bízom benne, hogy a következő években még több szerb gyereknek tudunk hasonló formában lehetőséget biztosítani. Ez a műsor inspirálja a gyerekeket, ami nagyon fontos a mai világban, ahol a mobiltelefonok és a számítógépes játékok szinte felfalják őket.”

Ifjabb Plácido Domingo Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ifjabb Plácido Domingo a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyon hálás, hogy felkérték a műsor zenéjének megírására: „óriási megtiszteltetés volt, és nagyon komolyan is vettem ezt a feladatot.” Édesapja, Plácido Domingo is megjelent egy rövid időre a sajtóeseményen. A megfelelő távolságból mondott néhány szót.

Plácido Domingo Fotó: Szabó Gábor - Origo

A verseny

A Virtuózok V4+-nak minden országból lesz egy-egy győztese. Az adott országból érkező versenyzők egymással küzdenek, azaz összesen öt nyertest hirdetnek. Ezek a fiatal tehetségek fejenként bruttó 15 ezer eurós pénzjutalmat kapnak, de lesznek ezeken felül különdíjak is. A Virtuózok produkció még lemezfelvételi lehetőséget is biztosít a nyertesek számára, valamint felléphetnek majd egy nemzetközileg elismert művésszel is. Mind a 20 műsorba jutott versenyző részt vesz majd a Virtuózok gálakoncertjén.

Az elődöntőnek két fordulója lesz, és országonként két-két versenyző képviselteti magát ezekben az adásokban. A versenyzők erre a körre egy-egy komolyzenei darabbal készülnek, és az ötfős állandó nemzetközi zsűri és az aznapi szuperzsűri-tag előtt egyenként mutatják be produkcióikat. A döntő is két fordulós lesz: országonként a két-két legjobb versenyező végső összecsapása lesz a két adás. Mindkét döntőben egy-egy különböző zeneművel készülnek majd a versenyzők, és végül egy-egy győztest hirdet a zsűri országonként. A gálakoncert a Müpában lesz világsztárok, a zsűri és a győztes virtuózok, valamint a korábbi évadok nyerteseinek közreműködésével.