Eddig ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok a mesternek a firenzei Museo dell'Opera del Duomóban lévő Pietáján a szobor tisztítása közben.

Restaurátorok tisztították Michelangelo híres szobrát, a firenzei Museo dell'Opera del Duomóban lévő Pietát, és közben olyan nyomokat találtak, amiket korábban még senki sem fedezett fel az alkotáson. A múzeum szerdán jelentette be, hogy a Bandini Pieta tavaly elkezdődött, de a járvány miatt felfüggesztett karbantartási munkálatai folytatódnak, és a nagyközönségnek ezúttal lehetősége van megnézni a restaurátorokat munka közben.

A firenzei Museo dell'Opera del Duomóban lévő Pieta restaurálásaForrás: AFP/Handout

A szobor tisztítása, amely az alkotás első ismert restaurálása, rendkívül precíz munka: a szakemberek tisztított forró vízbe mártott vattapálcikákat használva távolítják el a méretes carrarai márványból faragott szobor réseiben felgyülemlett port és viaszt. A munkálatok közben eddig ismeretlen részleteket, köztük a mester eszközeinek nyomait azonosították a szakemberek.

Michelangelo legismertebb Pietája a vatikáni Szent Péter-bazilikában vanForrás: AFP/hemis.fr/Zylberyng Didier

Michelangelo csaknem 80 éves korában, 1547-1555 között készítette a Bandini Pietát. A reneszánsz mesternek három ismert Pietája van. Egy korábbi változat, a legismertebb a Vatikánban látható, a Szent Péter-bazilika bejárata mellett. Egy későbbi verziót, a Rondanini Pietát egy milánói múzeum őrzi.

A Pieta Rondanini Milánóban vanForrás: AFP/Norbert Scanella

A firenzei múzeum szerint a másik két Pietával ellentétben, ahol Krisztus testét csak az anyja tartja, a Bandini Pietán Mária Magdolna és a bibliai alak, Nikodémusz is megjelenik, utóbbinak Michelangelo a saját arcát kölcsönözte. Michelangelo eredetileg egy római kápolnába szánta a szobrot, nem messze attól a helytől, ahová saját sírját képzelte. A múzeum szerint azonban Michelangelo meggondolta magát, sőt, megpróbálta elpusztítani az alkotást, de végül egy szolgálónak adta, aki helyreállíttatta a művet.