Az Origón is megnézheti az Operaház áriaestjeit, kamaraprodukciót - élőben

Budapest, 2019. december 6. László Boldizsár operaénekes énekel a Magyar Állami Operaház 2020/21-es évada műsorának, a Francia Múzsa Szezonjának a meghirdetésén a fővárosi Eiffel Műhelyházban 2019. december 6-án. A tematikus évadban 19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel, visszatér a repertoárra a Hoffmann meséi, Az ezred lánya és a Párizs lángjai, valamint új rendezésben látható majd többek közt a Carmen és az Andrea Chénier is. Az Opera új létesítménye, az Eiffel Műhelyház II. próbaüzeme 2020. február 7-én kezdődik. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Ma indul a Magyar Állami Operaház színes online sorozata, amely a kialakult körülményekkel dacolva, alternatív megoldásokkal igyekszik az intézmény valamennyi elmaradó programját pótolni. Az újabb leállás esetére kigondolt és kidolgozott program lényege, hogy ne hagyja operaélmény nélkül a közönséget, miközben a lehető legnagyobb biztonságban tartsa a művészeket. Áriaestek, operakeresztmetszetek és kamarakoncertek – ez a Maszkabál Program. Az Origo rendszeresen, élőben fogja közvetíteni ezeket a kivételes produkciókat. Először: ma este.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben az Eiffel Műhelyház Bánffy terméből, októbertől a Hevesi háziszínpadról sugároz Facebook-oldalán az Opera heti négy alkalommal ingyenes áriaesteket, operakivonatokat és kamaraprodukciókat, amelyeket a COVID-19 betegség növekvő esetszámai hívtak életre.

Az előadáson derül ki, kit takar a maszk

A Maszkabál Program névre keresztelt, fertőzésveszély nélkül lebonyolítható „operai mentőcsomagnak" három pillére van.

Az első a címadó Maszkabál, vagyis egy-egy Kossuth-díjas és/vagy Kamaraénekesünk exkluzív áriaestje, amelyeket szombat és vasárnap esténként 20 órától (először szeptember 20-án) tekinthet meg a közönség.

A művészek által összeállított, nagyjából 60 perces áriaműsorokat az Opera korrepetitorai kísérik zongorán.

Az estek különlegessége, hogy a 2020-as év számtalan kellemetlen meglepetése után a sorozat mindig szolgál egy pozitív fordulattal, hiszen a főszereplőhöz minden alkalommal csatlakozik egy további férfi és női énekes. Egyikük Kamaraénekes, másikuk tehetséges pályakezdő. Utóbbi kilétére viszont – maszkabál lévén – csak az előadáson derül fény.

Az énekesek áriák közti pihenését és a közönség könnyebb tájékozódását segíti majd a közvetítések műsorvezetője: Ókovács Szilveszter főigazgató.

Opera-keresztmetszetek szerdánként

Ha szerda, akkor OperaSzerda! Az Opera öt héten át minden szerdán 20 órától bemutatja egy, a leállás ideje alatt elmaradt opera-produkciójának keresztmetszetét.

László Boldizsár operaénekes énekel a Magyar Állami Operaház 2020/21-es évada műsorának, a Francia Múzsa Szezonjának a meghirdetésén a fővárosi Eiffel Műhelyházban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Zongorán ugyancsak az intézmény korrepetitorai kísérnek, a mű legfontosabb részleteit pedig a produkciók főszereplői éneklik; így szándékozik az Opera fellépési lehetőséget biztosítani munkájuktól egyik napról a másikra eleső énekeseinek. A színpadi előadás fotóival színezett egyórás esteken,

bár nem csendül fel a teljes mű,

a cselekmény érthető marad, hiszen Mona Dániel zenetörténész összekötő szövegekkel foltozza be a szüzsén keletkezett lyukakat. Puccini, Bizet, Verdi – csupán kedvcsináló és egy kis spoiler, miért is érdemes leülni szerdánként a képernyő elé.

Kamarkoncertek, szóló előadások péntekenként

Az Opera többi művészeti tára sem marad előadás nélkül, hiszen Tercett-Trió-Trois néven péntekenként este 20 órától kamaraprodukciókat közvetítünk az Eiffel Műhelyházból, ahol énekkari művészek zongorával kísért előadásai (művészeti vezető: Csiki Gábor), zenekari művészek kamarakoncertjei (művészeti vezető: Kocsár Balázs), illetve balettművészek szóló- és pas de deux-koreográfiái (művészeti vezető: Solymosi Tamás) kapják a főszerepet.

Az egy-másfél órás estek nemcsak lehetőséget adnak az Opera művészeinek, de bizonyítékul is szolgálnak, hogy

az intézmény soktagú együtteseiben kiváló szólisták foglalnak helyet.

Az öt héten keresztül futó sorozat házigazdája az Opera Café műsorvezetőjeként is ismert Gyüdi Melitta lesz.

Kívánjuk, hogy minél előbb okafogyottá váljon a Maszkabál Program, és újrainduljon az operai élet, de addig is élvezzék teljes biztonságban otthonukból az Opera ajándékait, kövessék hétről hétre legjobb énekeseink, zenészeink és táncosaink előadásait, és persze vigyázzanak magukra és egymásra!