A Szent István-bazilikában mutatják be Szarka Tamás legújabb alkotását

Szarka Tamás
Vágólapra másolva!
Mise a legüldözöttebb vallásért címmel budapesti ősbemutatót láthat és hallhat a közönség október 17-én a Szent István-bazilikában. A mű Szarka Tamás alkotása.
Vágólapra másolva!

Missa Missio - Mise a legüldözöttebb vallásért címmel írta legújabb darabját a Kossuth-díjas Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapítója. A bemutató a Szent István-bazilikában lesz október 17-én, és a művet a közönség Szarka Tamás és zenekara előadásában hallgathatja majd. A tervek szerint a bemutató után az előadást az ország több helyszínén is előadják. Szarka Tamás az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában elmondta, hogy a koncert vendége lesz Miklósa Erika koloratúrszoprán és a tervek szerint a Magyar Állami Operaház kórusa is közreműködik majd. Szarka Tamás azt is mondta, hogy az előadással

az volt a szándéka, hogy népszerűsítse a katolikus kultúrát,

a hívő emberek menjenek be a templomba, forduljanak egymás felé, így erősítsék egymást ezekben a nehéz időkben. Beszélt arról is, hogy terveik szerint négy-ötállomásos lesz a turné, amit a járványügyi szabályok betartásával rendeznek meg. A koncerteket az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, ezért azok ingyenesek lesznek, viszont a részvétel regisztrációhoz kötött.

Egyébként nem ez az első szakrális műve Szarka Tamásnak. 2012-ben megírta a Mária musicalt, amely Szűz Mária életének azon szakaszát jeleníti meg, amikor sorsának értelmét, Jézust szíve alá álmodja, majd leányanyaként menekülni kényszerül. Ebben csak József a támasza és a kitaszítottságában, kilátástalanságában növekvő hite. Szarka Tamás elementáris erejű zenéjében és költői képeiben a megálmodott valódi magyar Mária-történet bontakozik ki. Zenéje közép-európai és balkáni elemeket ötvöz, ugyanakkor erősen magyar folklorisztikus hagyományokra épül. A darab nagy sikert aratott a Debreceni Főnix Csarnokban, a Szegedi Szabadtéri Játékokon és a Budapesti Nemzeti Színházban is.