Meghalt Helen Reddy Grammy-díjas énekesnő

Helen Reddy
The Muppet Show, Fernsehserie, USA/Großbritannien 1976 - 1981, Comedyshow mit Puppen und Gaststar Helen Reddy
Vágólapra másolva!
Kedden meghalt Helen Reddy Grammy-díjas ausztrál énekesnő, akinek legismertebb dala, az I Am Woman a hetvenes években vált a női egyenjogúságért folytatott küzdelem himnuszává.
Vágólapra másolva!

78 éves korában meghalt a Grammy-díjas Helen Reddy. Az ausztrál énekesnő Los Angelesben halt meg, a hírt pedig gyerekei közölték Reddy rajongói Facebook-oldalán. „A szívünk megszakad, de valamelyest megnyugtat a tudat, hogy a hangja örökké élni fog” – írták.

Reddy Addison-kórban szenvedett, és 2015-ben demenciát is megállapítottak nála. Élete utolsó éveit egy hírességeket gondozó Los Angeles-i otthonban töltötte. A hetvenes években befutott énekesnő I Am Woman című száma 1972-ben jelent meg, és sok millió példányban kelt el világszerte. Reddy a sikerszám révén két egymást követő évben volt a legtöbb lemezt eladó énekesnő a világon. A dal a hetvenes években a nők egyenjogúságáért folytatott harc himnuszává vált.

1973-ban, amikor a legjobb énekesnőnek járó Grammy-díjat megkapta, híres beszédében a mindent lehetővé tévő Istennek mondott köszönetet. Az 1941-ben Melbourne-ben született Reddy szülei színészek voltak, és ő is fellépett előadásokban már gyermekkorától fogva.

Helen Reddy 2017-ben Forrás: AFP/2017 Getty Images/Emma Mcintyre

Miután megnyert egy tehetségkutató versenyt Ausztráliában, a nyereménykét kapott jeggyel New Yorkba utazott a hatvanas években, ahol lemezszerződés szeretett volna kapni. Ez ugyan nem sikerült neki akkor, de mégis az Egyesült Államokban maradt és később a Capitol Records szerződtette.

Helen Reddy 1978-ban sztárvendége volt a Muppet Show-nak is Forrás: Getty Images/United Archives / Kpa

Első sikerét az I Don't Know How to Love Him című számával aratta, majd ezt egy sor további, népszerűvé vált szám, köztük a Crazy Love, a Delta Dawn és az Angie Baby követte. A nemzetközi elismerést az I Am Woman hozta meg számára, ami generációk számára vált meghatározóvá. Reddy énekesként turnézott világszerte, és gyakran szerepelt hollywoodi szórakoztató tévéműsorokban. 1974-ben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán. Pályafutása során néhány filmben mellett színpadi musicalekben is láthatta a közönség.