Nyolcvannyolc éves korában meghalt Joaquín Salvador Lavado, művésznevén Quino, az egyik legismertebb és legkedveltebb argentin karikaturista, akinek Mafaldáról, a világ problémái iránt érdeklődő hatéves kislányról szóló képregényei meghódították a világ olvasóit.

Meghalt Joaquín Salvador Lavado, a Quino művésznéven ismert, világhírű argentin karikaturista. Ő volt Mafalda alkotója, azé, a világ problémái iránt érzékenyen érdeklődő kislányé, aki meghódította a világ olvasóit. „Quino meghalt. Minden jó ember ebben az országban és szerte a világon gyászolni fogja őt” - írta a Twitteren Daniel Divinsky, a szerdán meghalt alkotó korábbi szerkesztője.

Joaquín Salvador Lavado, azaz Quino 2009-benForrás: AFP/Lluis Gene

Az elmúlt években egészségi problémákkal küzdő Quinóra szeretetteljesen emlékeznek az argentin politikai élet szereplői, akik rendszeresen célpontjai voltak a képregényíró csípős humorának. Cristina Fernández de Kirchner, Argentína alelnöke, korábbi elnöke egy videót osztott meg a Twitteren, amelyben Quino sok sikert kívánt neki az ország vezetéséhez.

Quino „kimondott olyan dolgokat, amelyeket nem lehetett volna” – írta az alelnök, az argentin katonai diktatúra idején, az 1970-es és 1980-as években alkalmazott cenzúrára utalva. A madridi Spanyol Királyi Akadémia a „felejthetetlen Mafalda megalkotójaként” méltatta Quinót, akinek „precízen megválogatott szavai az Atlanti-óceán mindkét felére eljutottak rajzai és különleges humorérzéke révén”.

Quino 2008-banForrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A Mafalda-képregények főhőse egy hatéves kislány, Mafalda, aki utálja a levest, viszont rendkívül foglalkoztatják a világ problémái. Az első képregény 1964-ben jelent meg, majd tíz éven át szövődött a humoros, sokszor ironikus és politikai célzásokkal teli történet.