Klippel ünnepli születésnapját az Anima Musicae

Anima Musicae
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt nem tudták megünnepelni méltó módon a tizedik születésnapjukat, így a kiemelt koncert helyett az Anima Musicae Kamarazenekar klipet készített szeretett otthonában, az Óbudai Társaskörben. A klip zenei anyagának egy olyan művet választottak, ami a tíz évvel ezelőtti bemutatkozásuk alkalmával is elhangzott.
Vágólapra másolva!

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010 februárjában alakult a Zeneakadémia növendékeiből, G. Horváth László vezetésével. Az együttzenélés öröme mellett a magyar vonós tradíciók megtartása és az új utak keresése is fontos motiváció volt a zenekar indulásakor. Az első koncertre 2010 június 20-án került sor az Óbudai Társaskörben. Amellett, hogy a tradicionális koncertek útján indult el az együttes, alapvető vágyuk volt, hogy új színt vigyenek a kamarazenekari koncertek világába. Ennek tükrében alakították ki a repertoárjukat is, amelyben a reneszánsztól egészen napjainkig minden kor zenéje ott van.

Idén egy nagyobb koncertet terveztek a tizedik születésnapjuk megünneplésére, azonban erre a járvány miatt nem kerülhetett sor. Helyette egy videóklipet készítettek ott, ahonnan indultak, az Óbudai Társaskörben. A klip zenei anyagának E. Grieg Holberg Szvit-jét választották, mivel ez is elhangzott az elsőkoncertjükön, 2010-ben.

Az Anima Musicae Forrás: Seprűs Péter

Az Anima Musicae 2013-ban létrehozta az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhelyt, melynek vezetésére Tornyai Pétert kérte fel. A műhely a legfőbb célja, hogy a zenekar széles spektrumú művek megismertetésén keresztül értő tolmácsolója legyen a kortárs zenének is. Már több mint 50 mű született a műhelyben a zenekar számára, amely így aktív részese lehet a kortárs zenei életnek is. A 10 év alatt olyan redkívüli szólistákkal dolgoztak együtt, mint Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Kelemen Barnabás, Rados Ferenc, Rolla János, Várjon Dénes, Vigh Andrea, David Grimal, Kirill Troussov vagy Alexander Sitkovetsky.

Forrás: Felvégi Andrea

A zenekar egyik fő célkitűzése, hogy a barokk kor muzsikáit modern hangszereken ugyan, de mégis autentikus előadásban tudja megszólaltatni. Ezért Dinyés Soma csembalóművészt, a barokk zene előadásmódjainak szakértőjét kérték fel barokk zenei műhelyének vezetésére. A zenekar a tradicionális koncertezés mellett folyamatosan keresi az új utakat. Ennek egyik módja a flashmob, amelyből jó párat rendeztek már. Feladatuknak tekintik az ifjúság elérését, éppen ezért számos ifjúsági előadást rendeztek az elmúlt tíz évben.Különleges koncertprogramjaik egyike a Belső Hallás című előadás, amely siketeknek és nagyothallóknak kínált élvezhető produkciót, de a társadalmi felelősségvállalás jegyében

a zenekar kórházak és különböző jótékonysági szervezetek részére is adott koncertet.

Az Anima Musicae létrehozta a Budapest Quartett Weekendet, mely 2017 óta minden évaduk egyik legfontosabb eseménye. Ezen kívül a Budapest Tavaszi Fesztivál szervezésében többször is megvalósították a Conduct Us programot, melynek lényege, hogy a járókelők próbálhatják ki magukat karmesterként. A zenekar számos lemezfelvételt készített: a Hungaroton gondozásában jelent meg Mozart-lemezük és Szerenád-sorozatuk első két lemeze. A harmadik és negyedik lemezen folyamatosan dolgoznak. Az idei évadban egy Für Anima című lemezen dolgoznak, amin kizárólag kortás zeneszerzők az Anima Musicae számára szerzett művei lesznek.