Vágólapra másolva!
Barabási Albert-László, Rimini Protokoll, Recirquel, Balog József, Manu Delago Ensemble, Vizin Viktória és a Jazzical Trio, Belau, Studio5, skeemers, Oláh Krisztián, Accord Quartet, George Benjamin, a WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónika, Ensemble Mandel, Bereményi Géza és Járai Márk, Margó Fesztivál, Art Market Budapest és Budapest Ritmo Piknik – kiemelve néhány jelentősebb program az idei CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjából. 17 nap feltöltődést ígérnek az október 9-én kezdődő, sorban a 29. fesztivál szervezői.
Vágólapra másolva!

Október 9-én, pénteken kezdődik a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely 17 napon át kínál különböző programokat. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, az eseménysorozatot szervező operatív testület elnöke fesztiválnyitó videóüzenetében azt mondta, „a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál bizonyos szempontból olyan, akár egy különleges időkapszula. Üzenet a jövőnek: válogatás azokból az alkotásokból, amelyeket ma, itt fontosnak gondolunk, és szeretnénk megmutatni, átadni az utánunk következő generációknak. Mi, akik a fesztivál biztonságos megvalósításán dolgozunk, tudjuk, hogy ezekben a nehéz időkben ez a misszió fontosabb, mint valaha.” Azt is mondta, hogy igazán gazdag programkínálat várja a közönséget október 9. és 25. között városszerte: a hangulatos kávézókoncertektől a világzenei piknikeken és a lakásszínházi bemutatókon át a formabontó köztéri előadásokig.

Faix Csaba, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója azt mondta, „azt valljuk, hogy egy város nemcsak terekből, utcákból vagy kávézókból áll, hanem elsősorban emberekből, (...) ezért olyan programokat igyekeztünk összeállítani, amelyek ennek a két iránynak megfelelnek, az itt élő és idelátogató embereknek, valamint a városi tereknek a metszéspontjain vannak.” Hozzátette azt is, hogy számtalan program rendhagyó helyszínen valósul meg, izgalmas találkozásokra, beszélgetésekre adva lehetőséget, és ezzel élőbbé, komplexebbé téve a művészeti élményt.

A Recirquel Solus Amor című előadásának egyik jelenete Forrás: Hirling Bálint

Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója elmondta, hogy „idén mindannyian megtapasztaltuk, hogy milyen az, amikor változtatnunk kell a szokásainkon, és meg kell tanulnunk még jobban vigyázni egymásra. Ez sokszor lemondásokkal is jár, a fesztivál azonban most remek alkalmat kínál arra, hogy újra »utazhassunk«. Mi itt mindannyian turisták lehetünk, néhány napig a legősibb és legnépszerűbb módon utazhatunk: a művészetek múzsáinak vendégei és útitársai lehetünk, jobbára időn és téren kívül közlekedő járművükön, amely idén ősszel menetrendszerűen Budapesten tűnik fel.”

Manu Delago Forrás: Strassegger

Többek között ennek jegyében repít majd zenéjével távoli tájakra az A38 Hajón Manu Delago, egy 21. században fejlesztett ütőhangszer, a handpan nemzetközi hírű játékosa, valamint a Belau együttes, akik a Karib-szigetek hangulatát idézik meg Colourwave című albumuk bemutatóján. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria a régióban először mutatja be retrospektív igénnyel az absztrakció egyik legfontosabb kortárs képviselője, Sean Scully munkáit, a színek és formák különös világába invitálva mindannyiunkat. A walesi származású brit zeneszerző, Julian Philips The Yellow Sofa című kamaraoperájának magyarországi bemutatója térben és időben is különleges utazásra hívja majd a nézőket, hiszen a mű a 19. század végi Lisszabonban játszódik. A Trafó Kortárs Művészetek Házában megvalósuló Üdv a fedélzeten! című produkció egy hajókirándulás formabontó szimulációja. Eirini Sourgiadaki és Rubi Anna előadása elsősorban a közönség képzelőerejének stimulálására törekszik sok humorral, játékkal, kreatív asszociációs technikákkal.

Lakatos Mónika és Rostás Mihály Forrás: Photo : Janez Marolt

A világzene legnagyobb eseménye, a WOMEX idén másodjára jön Budapestre – egészen pontosan Budapest megy a világhoz. A járványhelyzetre való tekintettel a programok virtuálisan valósulnak meg, de a magyar közönséget élő koncertek várják a Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében a Müpában, olyan fellépőkkel, mint a Magos Együttes, az Ötödik Évszak, Lajkó Félix, a Dalinda, a Babra, a Parno Graszt és az idei WOMEX-életműdíjas, Lakatos Mónika.

Vizin Viktória operaénekes Forrás: Origo

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon nem csak előadó és közönség találkozik: az eseménysorozat a kulturális élet legfontosabb szereplőinek, szervezeteinek kínál lehetőséget az együttműködésre, együttgondolkodásra, hiánypótló közös projektek megálmodására és megvalósítására. Nagyszerű példa erre a Ludwig Múzeumban megvalósuló korszakalkotó kiállítás, ahol a világhírű fizikus és hálózatkutató, Barabási Albert-László kutatásai mentén lehet rácsodálkozni a tudomány és a művészet láthatatlan összefüggéseire.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál szinte mindennap lehetőséget teremt arra, hogy az eseménysorozat digitális felületein azok is részesei lehessenek a fesztiválélménynek, akiknek személyesen nincs lehetőségük csatlakozni a programokhoz. Azt, hogy az adott napon melyik produkciót követheti streamelve a közönség, minden délelőtt a CAFe Budapest közösségimédia-felületein hozzák nyilvánosságra.