„Az első gondolatom az volt, hogy nem lesznek barátaim, mivel a legtöbbjük író, de aztán arra gondoltam, hogy ez nem fog megtörténni” – mondta Louise Glück amerikai költő, aki csütörtök reggel tudta meg, hogy irodalmi Nobel-díjjal tüntetik ki.

Csütörtök reggel telefonon értesítette a Svéd Akadémia, hogy ő kapja az irodalmi Nobel-díjat 2020-ban. A magyar származású Louise Glück első gondolata az volt, hogy elveszíti a barátait, mivel nagy részük író, aztán arra gondolt, hogy ez mégsem történhet meg. Viszont jelenleg amiatt aggódik, hogy képes lesz-e megőrizni a hétköznapjait azokkal az emberekkel, akiket szeret. Még nem tudja elmondani, mit jelent számára a Nobel-díj – mondta abban a bejelentés utáni rövid telefonbeszélgetésben, amelyet a Nobel-díjak hivatalos honlapján tettek közzé.

Louise Glück természetesen óriási megtiszteltetésnek tartja. A díjazottság gyakorlati oldalával kapcsolatban elmondta, hogy egy ideje már szeretne új házat venni, és ez így most már biztosan sikerülni fog. Új olvasóinak, akik még nem ismerik műveit, azt javasolta, hogy bármelyiket kezdjék el olvasni, hiszen nagyon különböznek egymástól, mindegy, hol kezdi az ember. „De ne az első kötetemmel kezdjék, hacsak nem akarnak megvetést érezni” – mondta. A beszélgetés elején jelezte, hogy nagyjából 2 perce van a beszélgetésre, mert kávét is kell innia. Éppen ezért mondta a riporter egyik mélyebb kérdésére, hogy reggel 7 óra van nála, és most nem tud ilyen komoly kérdésekkel foglalkozni, de biztosan fognak még beszélgetni. 

Glück a tizenhatodik nő, akinek odaítélték az irodalmi Nobel-díjat, legutóbb, 2018-ban Olga Tokarczuk lengyel írónő érdemelte ki az elismerést. (Abban az évben nem jelentettek be irodalmi Nobel-díjast az Akadémia körüli botrányok miatt. Tokarczuk díjazását 2019-ben jelentették be, együtt Peter Handke 2019-es díjával együtt.)

Louise Glück amerikai költő sajtótájékoztatót tart az otthona előtt a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2020. október 8-án, miután bejelentették, hogy idén ő kapja az irodalmi Nobel-díjatForrás: MTI/AP/Michael Dwyer

A Svéd Akadémia indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést. A költőnő az írás mellett a Yale Egyetem angol professzora a connecticuti New Havenben. Első verseskötete Firstborn ('Elsőszülött') címmel jelent meg 1968-ban, nem sokkal később már a kortárs amerikai irodalom legkiemelkedőbb alakjai között tartották számon. Eddig 14 versgyűjteménye jelent meg, valamint a költészetről szóló esszékötetei. Több rangos díjban is részesült, 1993-ban Pulitzer-díjat kapott, 2014-ben megkapta az amerikai Nemzeti Könyvdíjat.