Megnyitották kedd este a Frankfurti Könyvvásárt, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját, amelyet a koronavírus-világjárvány miatt átköltöztettek az online térbe.

Kedden este nyílt meg a a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója, a Frankfurti Könyvvásár. Mint sok más nagyobb rendezvény, ez is az online térbe költözött. A szervezők a szükségből erényt kovácsoltak, és komoly munkával megoldották, hogy a vásár ne maradjon el. A legutóbbi tervek szerint egy sor eseményt hagyományos formában tartottak volna meg, köztük a megnyitót is, de Frankfurt a napokban számos más németországi nagyvárossal együtt a járványügyileg kockázatos területek közé került.

Így a nagyszabásúnak szánt rendezvény végül maroknyi résztvevővel tartott rövid ünnepség lett, amelyen több felszólaló videoüzenet formájában mondta el beszédét. A vásár 75 éves történetében először a standok helyett úgynevezett digitális kirakatok lesznek, amelyeket a rendezvény hivatalos oldalán rendeznek be. A megjelenési lehetőségre a világ 85 országából 2800 kiállító jelentkezett. Az utóbbi évtizedek hagyományai szerint a rendezvény az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakult át, amelyen több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, író-olvasó találkozót rendeztek a vendégeknek. Az idén ugyan jóval kevesebb ilyen esemény lesz, de az internet révén a világon bárhol be lehet majd kapcsolódni.