Aludni is nehezen tudnak a Színművészeti közelében lakó emberek, sokszor éjszaka is olyan cirkusszal jár a "blokád". Bár Soros blogjától a többi, baloldali propagandamédiumig azt lehet olvasni, hogy a Vas utcában valósággal repkednek örömükben a lakók, de a birtokunkba került levelekből nem ez derül ki. Félreértés elkerülése érdekében: erről a helyzetről nem a hallgatók tehetnek. Egyetemisták természetesen bulizni akarnak, ez teljesen normális - az őket pajzsként maguk előtt tartó, őket manipuláló, évtizedes hatalmukat féltő tanárok a felelősek. 

 Részleteket közlünk az egyik lakó leveléből, amit a kuratórium elnökének, Vidnyánszky Attilának írt.

"A Vas utcából írom levelem, egy teljes háztömb nevében, mely a Színművészetivel szemben van. Problémánkkal már megkerestük a közös képviselőnket, az önkormányzatot és a városházát is. Közös képviselőnk tehetetlen, a kerületi önkormányzat és a városháza pedig maximálisan támogatja azt a cirkuszt ami a Vas utca 2 alatt zajlik! Korábban az egyetem diákjaihoz is kéréssel fordultunk, melynek egy burkolt fenyegetés lett a vége.
Amit itt művelnek az elmúlt másfél hónapban az már túl megy minden határon, túlmegy a szólásszabadság keretein is. Sűrű sorokban tömörülnek az emberek ami a járvány időszakában nem a legbiztonságosabb. Van két lépcsőház ahonnan kész tortúra kijutni az utcára- főleg az idősebbeknek és a gyerekeknek. Az itt tömörülő emberek töredékén van csak maszk. Dohányoznak, ordítoznak, isznak így az utcára nyíló ablakokat lényegében ki se lehet már nyitni még rövid szellőztetés céljából sem. Az egyetem épületéből is folyamatos zaj hallatszik ki. Sok lakásnak régiek a nyílászárói így az éjszakai ordítozás ami az egyetem épületéből jön behallatszik. Jómagam is idős vagyok, elmúltam hetven és végigdolgoztam az életem. Vannak a házban kisgyermekes családok is ahol a szülők dolgoznak a gyerekek iskolába járnak. Délután és este nem tudnak tanulni, éjjel nem tudnak aludni, ugyanis az egyetem ablakai sokszor nyitva vannak még éjjel is. Lehet látni, hogy sűrűn száll ki a füst- nyilván dohányoznak ami elvileg zárt térben tilos."

"Egyszerűen csak nyugalmat szeretnénk! Ha a diákok blokád alatt szeretnék tartani az egyetemet és nem szeretnének tanulni, tegyék! Viszont a szabályokat tartsák be, mint a csendrendelet este 10-től, dohányzás mellőzése zárt térben és ajtóktól, kijáratoktól 5 méterre és a járványhelyzet miatt ne engedjék az emberek tömörülését még az utcán sem"

 

Forrás: Origo

Vidnyánszky Attila ezt válaszolta: 

Kedves ... !

Mély együttérzéssel olvastam levelét, ugyanakkor az abban megfogalmazottak sajnos nem értek váratlanul. Az elmúlt hetek folyamán számos megkeresés érkezett az egyetem környékén élő, Vas utcai lakosoktól, melyek egytől egyig az ott tapasztalható áldatlan állapotokra hívják fel a figyelmet. Legnagyobb megdöbbenéssel azonban a benti körülmények és viszonyok megismerése töltött el, illetve a beszámolók, amelyeket az ott dolgozó alkalmazottaktól, Önhöz hasonló tisztességes, munkájukat becsülettel végezni akaró emberektől kapunk. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy az egyetem falain belül uralkodó állapotok még a külsőt is alulmúlják.

Ahogy azt a médiában, úgy akár a saját ablakán kitekintve is láthatja, hogy az egyetem épületét a hallgatóság tartja megszállva, oda bárkit, aki neki valamilyen oknál fogva nem szimpatikus, nem enged be. Jól láthatóan nyílt provokációról van szó, melyhez passzivitásával a kerület vezetése is nagymértékben hozzájárul. A diákság és az egyetem volt vezetése azt akarja elérni, hogy rendőrségi fellépésre kerüljön sor, amelyről készült felvételek aztán bejárhatják a világsajtót. Tekintve, hogy békeszerető emberek vagyunk, ez a megoldás részünkről nem járható.

Ugyanakkor értem, hogy Önt és szomszédait, helyi lakosokat mindez nem vigasztalja. Elvesztették a nyugalmukat, a békés hétköznap lehetőségét, hiszen egy olyan harc frontvonalába kerültek, amelyhez semmi közük. Mégis, arra bátorkodom kérni Önöket, hogy panaszukat továbbra is jelezzék az önkormányzat felé, és legyenek még egy kicsi türelemmel irántunk. Az események felgyorsultak, és biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi, áldatlan állapotok hamarosan véget érnek.

Bizalmukat nagyra értékelem és köszönöm.

Tisztelettel:

Vidnyánszky Attila

 

Forrás: Origo

A nevét és a címét tudjuk természetesen a panaszos lakónak, ahogy annak a szintén ott lakó férfinek is, aki kifejezetten kérte, hogy neve ne jelenjen meg.  

Idézünk néhány mondatot ebből az egyébként mai levélből:

"Tegnap este az egyetemen bulit tartottak. Lehetett látni a disco fényeket. Többen kiültek az ablakba és a telefonjukról bömböltették a zenét és azt ordítozták, hogy van mobilnet. Olvastam, hogy este azt kikapcsolták - megjegyzem halottnak a búcsú csók!"

"Beszélni a diákokkal nem lehet és már tudják, hogy mi itteni lakók panaszkodunk rájuk. Egy hete volt arra is példa, hogy nekidobtak valamit az egyik szomszéd ablakának az egyetem épületéből - szerencsére nem törött be. Ennyi miatt még a rendőrség sem jön ki. Javasolnám falazzák be az egyetem ablakait és ajtajait- az egyetem terület csak a falakig terjed és odabenn mindenki azt csinál amit akar, de az utcán és a házunk előtt szeretném, ha rend és nyugalom lenne!"

 "Soha semmi bajunk vagy problémánk nem volt az egyetemistákkal! Csinálhatnának akár csendes blokádot is úgy, hogy bezárkóznak, de valamiért fontosnak érzik, hogy műsort csináljanak az utca emberének. Van mobilnet vannak közösségi oldalak- ott is közvetíthetnék mondanivalójukat és akkor csak az nézi akit ez érdekel."

"Elköltözni máshová nem tudunk, de nem is akarunk. Nem mi vétünk a törvények ellen.
Arra szeretném kérni, hogy tegyen valamit mert ez nem állapot!"

A lakók az egyetemistákra haragszanak, de normális körülmények között természetesen normálisan viselkednek. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy tudjuk: ha Gyurcsány Ferenc a kuratórium kinevezése napján nem fenyegeti vagyonelkobzással Vidnyánszky Attilát, ha ettől nem bátorodnak fel a Színművészeti régi vezetői, nem szerveznek négynapos tábort az egyetemistáknak egyetemfoglalásokról, nem hergelik az egyébként tanulni vágyó diákokat, nyilvánvaló, hogy nincs blokádszerűség sem.