Vágólapra másolva!
A Nemzeti Összetartozás Éve programsorozatához kapcsolódva készül nagyszabású premierre a Duna  Művészegyüttes.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Táncszínházban mutatja be legújabb néptánc-színházi előadását a Duna Művészegyüttes. A Gyertyaláng-ot Juhász Gyula Trianon című versének alábbi verssorai ihlették:

A Gyertyaláng című előadás a maga adottságaival, eszközkészletével arra a történelmi traumára szeretne méltóképpen emlékezni, amit Trianon jelent a magyarság számára.

Azt szeretné megjeleníteni, amire a történelmi értekezések, szónoklatok nem képesek.

Az előadás címe egyébknét nem kegyeleti gyertyára utal, nem a nemzethalál valamiféle víziójára, hanem a remény elevenségére. A pislákoló gyertyafény annak lesz a szimbóluma, hogy van jövő, van kivezető út az önsajnálatból, a bénultságból, túl lehet élni a fájdalmat egy percre sem feledve, ahogy azt Juhász Gyula is írta. Az előadás nem titkolt célja, hogy zsigerekre ható élményt nyújtson hazaszeretetből és a nekünk rendelt identitásból.

Az előadás az Aranykert Egyesülettel közös produkció és kapcsolódik a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozatához. Az bemutató október 24-én, 19 órakor lesz a Nemzeti Táncszínházban. A Duna Művészegyüttest a Göncöl zenekar kíséri. Az előadás zenéjét Csoóri Sándor, Dulai Zoltán és Navratil Andrea szerezték.