Rövidesen félidőhöz érkezik a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, de a hátralévő másfél hétben is komoly programokkal készülnek a szervezők. Egészen vasárnap estig elcsíphető a világhírű dokumentumszínházi társulat, a Rimini Protokoll tabukat nem ismerő előadása arról, hogy mit hagyunk magunk után, ha már nem leszünk, a Fischer Annie Night lenyűgöző tehetségű fiatal zeneszerzőnők műveit vonultatja fel, az Erzsébet téren a 125 éve született Moholy-Nagy Lászlót idézi meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ köztéri installációja, a Citadellát pedig varázslatos fényfestés ragyogja majd be október 19-től.

Lassan a feléhez érkezik az idei, sorban a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, ami azt jelenti, hogy nagyjából másfél hét maradt a rendezvényből, és még rengeteg program elérhető, illetve bőven lesznek még újak is. Csütörtökön indult a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. A könyvbemutatókat, portrébeszélgetéseket, szakmai, zenés és színházi programokat irodalmi városi séták egészítik ki, de a hétvégén is lesznek zenei-irodalmi programok: például a Halott Pénz énekese, Járai Márk és Bereményi Géza író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező közös estje, ahol természetesen elhangzanak Cseh Tamás-dalok is.

Szervezett séta a JózsefvárosbanForrás: Posztos János / Müpa

Október 18-ig látható a Trafóban a világhírű dokumentumszínházi kollektíva, a Rimini Protokoll felkavaró és elgondolkodtató előadása, a Nachlass – Pièces sans personnes ('Hagyaték'), ahol napi három turnusban, szobáról szobára sétálva pillanthatunk bele nyolc különböző ember történetébe, hogy megtudjuk, mit gondoltak életről, halálról, emlékezetről és búcsúról.

Az Ensemble Mandel a 12. században élő apáca, Bingeni Szent Hildegárd kompozícióit ötvözi a jazz és az elektronikus zene világából egyaránt ismert Kaltenecker Zsolt improvizációival a Mátyás-templom lélegzetelállító tereiben. Kozmikus interakciók címmel Bartók, Ligeti és Eötvös műveiből válogat zongorakoncertjén Borbély László és Kiss Péter, Oláh Krisztián pedig a vonószenekar és a jazzkvartett kapcsolatának kortárs átértelmezésével kísérletezik a Zeneakadémián. Két, merőben eltérő hangulatú helyszín ad otthont öt fiatal zeneszerzőnő ősbemutatóinak a Fischer Annie Night során, október 16-án: míg a Belvárosi Plébániatemplom jellegzetes akusztikájával kölcsönöz különleges atmoszférát a művekhez, a szomszédos Három Holló Fischer Annie, legendás zongoraművész lakásának berendezését idézve várja a zene mellett megpihenni vágyókat.

A Hosszúlépés. Járunk? csapata minden évben rendhagyó városi programokkal készül a fesztiválra: ezúttal Józsefváros irodalmi titkaiba kaphatnak bepillantást a sétálók. Szintén Budapest lesz a „díszlete” a Flying Bodies és a Collective Dope közösségformáló köztéri előadásának, amelynek során a városi extrém sport, a parkour és a kortárs táncművészet ad egymásnak randevút a Boráros Skateparkban október 17-én. De érdemes lesz a budai Várban található NOS-ba is ellátogatni a hétvégén, ahol nemcsak meg lehet nézni a közösségi alapon működő, Monor súlyos hátrányokkal küzdő, Tabánnak nevezett szegregátumában alapított Elfogadás Sütödéről szóló dokumentumfilmet, de a vetítések előtt és után a sütemények készítőivel is lehet találkozni.

A Jazzbois zenekarForrás: Origo

Az Akvárium VOLT Lokáljában is beindult már az élet: a DownTown CAFe klubsorozatában ezúttal az Osaka Crack, a jazzbois és a METEO Electric Circuit Jazz Orchestra játszanak. A tiroli Alpokból érkezik az A38 Hajóra a handpan első számú nemzetközi sztárja, Manu Delago, míg a tavalyi Magyar Klipszemle különdíjasa, a surfrockos-punkos vonalat képviselő skeemers az Akváriumban lép fel.

Bodrogi ÉvaForrás: Birtalan Zsolt

A Budapest Music Centerben a magyar irodalom két nagy hatású női karaktere, Jadviga és Psyché kel életre két nagyszerű énekesnő, Bodrogi Éva és Bognár Szilvia tolmácsolásában, Palya Bea és Gryllus Samu erre az estre hangszerelt Psyché-dalaival, illetve ősbemutatóként Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás Jadviga-darabjaival.

Bognár SzilviaForrás: Falus Krisztina

A világzenei színtér egyik legfontosabb eseménye, a WOMEX ebben a rendkívüli évben ugyan virtuálisan valósul meg, de a Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében a Müpában azért lesz lehetőség arra, hogy a világzene hazai előadóit élőben is láthassa a közönség: érkezik a Magos Együttes, az Ötödik Évszak, Lajkó Félix, a Dalinda, a Babra, a Parno Graszt és az idei WOMEX-életműdíjas, Lakatos Mónika.

Október 22-től – immáron tizedik alkalommal – várja a közönséget az Art Market Budapest, de a képzőművészet rajongói előtt természetesen a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében már megnyílt kiállítások is nyitva állnak: a Ludwig Múzeumban Barabási Albert-László világhírű fizikus-hálózatkutató kiállítását, míg a Magyar Nemzeti Galériában Sean Scully képeit lehet megnézni.

Lesznek pillanatok, amikor Budapest emblematikus pontjai válnak hatalmas „festővászonná”: október 19-től nem csupán a Citadella fog a fesztivál színeiben pompázni, de többek közt a Március 15. téren álló Piarista Rendház homlokzatát is különleges animáció díszíti majd Bordos László Zsoltnak, a 3D-animációiról és panoramikus vetítéseiről ismert képzőművésznek köszönhetően. A CAFe Budapest napi összefoglaló videói itt érhetők el.

További információk a fesztivál programjáról és eseményeiről a rendezvény hivatalos oldalán találhatók, a cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a programsorozat fellépőinek különleges időkapszuláival várja azokat, akik még többet szeretnének megtudni a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválról.