Komoly szakmai sikert aratott hétvégén a Maladype Színház a lengyelországi Radomban. A XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon a Maladype nyerte a fődíjat, ami mellett még két díjat is hazahoztak. 

Lengyelországban, a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon járt a Maladype Színház, ahol előadásukkal kiérdemelték a fődíjat, valamint két másik díjat is bezsebeltek. Ugyanis a 'grand prix' mellett kiérdemelték a kollektív színészi játék díját, valamint az idei szemlén először kiosztott közönségdíjat is. A Maladype társulata október 17-én, az egyhetes versenyprogram záró előadásaként a Jan Kochanowski nevét viselő Powszechny Színház nagyszínpadán mutatta be Witold Gombrowicz Yvonne című színdarabját, Balázs Zoltán igazgató rendezésében.

Balázs Zoltán a fesztivál nagydíjának átvételekorForrás: Origo

Idén október 10. és 17. között rendezték meg a nagy múltú fesztivált, amely az év legfontosabb lengyel színházi eseményének számít. Idén a járvány miatt vegyes formában, azaz kihasználták az online felületek adta lehetőségeket is, így voltak internetes közvetítések is. Míg a színház nézőterén – az egészségügyi szabályok betartásával – csak az ülőhelyek negyedét lehetett elfoglalni, a Maladype élőben közvetített előadását otthonaikban 1400 néző láthatta lengyel felirattal.

A Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál azért jött létre, hogy fórumot biztosítson az író művein alapuló lengyel és külföldi színházakban bemutatott rendhagyó előadások seregszemléjének. Malgorzata Potockának, a fesztivál nem régóta hivatalban lévő igazgatónőjének legfőbb célja, hogy az irányítása alatt megújuló nemzetközi fesztivál teret biztosítson a színházi szakma látókörét szélesítő alkotói kreativitásnak, a szerző életművét újraértelmező vitáknak, valamint a művészek új generációi által fokozatosan feltáruló Gombrowicz-i üzenetek modern színpadra alkalmazásának. Radomban idén nyolc színházi műhely mutatkozott be, és ezek előadásait szakmai zsűri értékelte. A fesztivál fővédnöke Rita Gombrowicz, az író özvegye volt. 

A Maladype Yvonne című előadásának egyik jeleneteForrás: Toldy Miklós

A Gombrowicz kalapját mintázó fődíjat, a neves szobrászművész Marzenna Olszewska Balka alkotását, a zsűri elnöke, Jacek Wakar, színházi kritikus adta át, aki a Maladype társulatának háromszoros győzelmét a 20. század egyik legnagyobb drámaírójának, Witold Gombrowicz színházának teljesen új értelmezésével indokolta. Malgorzata Potocka, laudációjában a Maladype látásmódjának korszerűségét, a társulat színészeinek komplexen összehangolt munkáját és az új formákat kereső rendezői megoldások sokféle generációra ható eszköztárát emelte ki.

Balázs Zoltán, a darab rendezője és a társulat vezetője a zárógálán nagy megtiszteltetésnek nevezte a radomi bemutatkozás lehetőségét, azt, hogy a társulat „Witold Gombrowicz országában szerepelhetett, annak a művésznek a hazájában, aki világszerte számtalan színházat megihletett”.