Két koncerten is megszólal Liszt Ferenc helyreállított koncertzongorája a hét végén a doborjáni (Raiding) Liszt-fesztiválon.

A hétvégén lesz a doborjáni (raidingi) Liszt-fesztivál, ahol két koncerten is megszólaltatják Liszt Ferenc helyreállított koncertzongoráját. A Bécsi Akadémiai Zenekar Martin Haselböck vezényletével és Gottlieb Wallisch zongoraművész Beethoven 5., esz-dúr zongoraversenyét adja elő azon a hangszeren, amelyen Liszt egykoron a belgiumi Lüttichben játszott.

Liszt FerencForrás: Wikimedia Commons

A zongorát 1850-ben az Erard zongorakészítő cég építette, és jelenleg a Liszt Ferenc Egyesület tulajdonában van az ausztriai Doborjánban. A hangszert a közelmúltban restaurálták, hogy újra játszani lehessen rajta. A zongora helyreállítása lehetővé teszi, hogy hallhassuk Liszt zongorajátékának autentikus hangzását – írták a szervezők.

Liszt Ferenc 13 éves korában egy Sebastian Erard által készített zongorán debütált Párizsban, és Beethoven 5. zongoraversenyét gyakran játszotta Erard-zongorákon. Az idei doborjáni Liszt-fesztivált, amelyet október 16. és 26. között rendeznek meg, Beethoven születése 250. évfordulójának szentelik. A rendezvény keretében szimpóziumot és koncertet is tartanak A phonola - mechanikus hangszerek címmel. A pneumatikus rendszerrel működő gépzongorát, a phonolát 1902-ben Ludwig Hupfeld német hangszerkészítő alkotta meg Lipcsében.