Még soha nem fizettek ennyit élő magyar művész alkotásáért

BAK Imre festőművész Közéleti személyiség foglalkozása műterem művész Prima Primissima Díjra jelölt SZEMÉLY
Budapest, 2019. november 18. A magyar képzőművészet kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Bak Imre Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész budapesti műtermében 2019. november 18-án. MTI/Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
A 80 éves Bak Imre geometrikus alkotása rekordot döntött a napokban. Magyarországon élő magyar művész alkotásáért még soha nem fizettek ennyit árverésen. 
Vágólapra másolva!

Jutalékokkal együtt 578 200 zlotyt, azaz aznapi árfolyamon számolva valamivel több mint 46 millió forintot fizetett valaki a varsói Polswiss Art aukciósház októberi árverésén Bak Imre 1969-es festményéért. Jelenleg ez a legmagasabb ár, amelyet Magyarországon élő magyar művész munkájáért valaha árverésen kifizettek – írja a Világgazdaság.

Az Orange című geometrikus absztrakt festményt előzetesen 350-450 ezer zlotyra becsülték, de ezt végül jóval meghaladta a vételár. Bak Imre

mindig is elismert alakja volt nemcsak a magyar, hanem az európai kortárs művészeti színtérnek is.

A Herder-díjjal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Munkácsy Mihály-díjas és Kossuth-díjas képzőművész nemrég ünnepelte 80. születésnapját, és a mai napig fáradhatatlanul dolgozik. Az őt képviselő acb Galéria teljes életművet átfogó kiállítással ünnepelte a kerek születésnapot.

Bak Imre Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész budapesti műtermében 2019 novemberében Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Bak Imre az 1960-as évek végén az úgynevezett Iparterv-csoport neoavantgárd képzőművészeinek egyikeként robbant be az itthoni – majd egyre inkább a nemzetközi – művészeti köztudatba. Kiállításai, hazai és külföldi közgyűjteményekbe kerülő munkái mellett az elmúlt években a nyilvános műkereskedelemben is egyre nagyobb sikereket ért el.

Bak Imre Orange című, rekorder alkotása Forrás: polswissart.pl

A Varsóban megadott ár a legmagasabb, amelyet Magyarországon élő magyar művész munkájáért valaha kifizettek árverésen. Az előző rekord Nádler István nevéhez fűződik, akinek Kapcsolat című festményét 2019 novemberében a Virág Judit Galéria kortársárverésén 35 millió forinton ütötték le. Bak Imre eddigi legmagasabb magyarországi leütése 9 millió forint volt: ezt 2019 decemberében a Kieselbach Galéria árverésén érte el az 1994-ben festett 5th Avenue című vásznával.

Bak Imre műveiből a közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank Ingatlan Kft. is vásárolt 17 alkotást 165 millió forintért. A festményeket a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő épületek reprezentatív tereiben fogják elhelyezni.