Hitet, hazát nem cserél az ember - átadták a Sinkovits Imre emlékére létrehozott Hit és hűség díjat

Hit és hűség- Sinkovits Imre emlékezete díjátadó Pesti Magyar Színház Sinkovits Imre színpad
Vágólapra másolva!
Hűség, hit, szeretet, bizalom nélkül élhetetlen az élet – vallja Sinkovits-Vitay András színész, aki édesapja, Sinkovits Imre a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas művész tiszteletére tavaly díjat hozott létre. Olyan alkotók kaphatják meg az elismerést, akiknek munkája túlmutat a kiemelkedő szakmaiságon, jelen világunkból kivesző, emberi értékek mentén élik életüket. A Pesti Magyar Színház Sinkovits Imre stúdiószínpadán Császár Angéla színésznő vette át a díjat, Farkas Árpád sepsiszentgyörgyi író, költőt pedig távollétében köszöntötték.
Vágólapra másolva!

A kiváló színészre és példamutató emberre, Sinkovits Imrére, a Nemzet Színészére emlékeztek egykori játszóhelyén a Pesti Magyar Színházban, csütörtökön. Leszámítva azokat az éveket, amikor a kommunista hatalom '56-os forradalomban vállalt kiállásáért félreállította, ötven évig lépett fel a nemzet színházában.

Híressé vált mondatáról, miszerint hitet, hazát, feleséget, és Nemzeti Színházat nem cserél az ember, mindannyian tudjuk, hogy nem pusztán szavak voltak, a művész életével hitelesítette ezeket a gondolatokat.

Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára beszédében úgy fogalmazott, ebből a gondolkodásból kiderül számunkra, milyen ember volt Sinkovits Imre.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára Fotó: Szabó Gábor - Origo

- fogalmazott Kucsera Tamás Gergely.

Ezeket a tiszta szavakat és a szavak mögötti hiteles embereket keresi Sinkovits-Vitay András az általa létrehozott Hit és hűség- Sinkovits Imre emlékezete elismeréssel.

Sinkovits-Vitay András Forrás: Nagy Boglárka

Azokat az alkotókat, akik a tőlük telhető legtöbbet tették a magyar nyelvért és kultúráért, és édesapja eszmeiségét magukénak vallják. Mint a csütörtöki díjátadón elmondta, hit, hűség, szeretet, bizalom, alázat, szolgálat és tehetség - többek között ezen erények határozták meg édesapja életét és munkásságát.

Kucsera Tamás Gergely megállapította abban bizonyosan nem téved a magyar szellemi közösség, hogy egy kiváló művészre és emberre szeretünk emlékezni Sinkovits Imre személyében.

A művész emlékét őrzi a Pesti Magyar Színház Stúdiószínpada, a Nemzeti Színház díjat alapított emlékére, majd páholyt nevezett el róla, a Magyar Művészeti Akadémia kamaraszínpadot hozott létre a Pesti Vigadóban emlékére, fia pedig tavaly Hit és hűség díjat alapított a tiszteletére.

Pesti Magyar Színház Sinkovits Imre színpad Forrás: Nagy Boglárka

Lapunk érdeklődésére Déry Tibor szavait idézte Sinkovits- Vitay András, miszerint, belátás, alázat és arányérzék nélkül élhetetlen az élet.

„Mindezt kiegészíteném azzal, hogy hit és hűség nélkül is az. Az emberben legyen hűség valamihez, akár oly módon, hogy légy hű önmagadhoz, akár úgy, hogy maradj hű a legfölsőbb úrhoz. A díj a Nemzeti Színház egykori oszlopát formálja, Tihanyi Zsuzsanna, Ferenczy-díjas keramikusművész alkotásával"

A díj a Nemzeti Színház egykori oszlopát formálja. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Császár Angéla színész az Origónak arról beszélt, nem túl derűlátó, mert hiányoznak a mai életünkből azok az értékek, amelyeket a szóban forgó díj hivatott megerősíteni.

„Maradt a másik sárba tiprása, a könyöklés, a pénzhajsza mindenütt amerre nézünk. Mindenféle emberi nagyság, amit tisztelek, szeretek sajnos hiányzik, kiveszett. Önálló estjeimen ameddig élek, és amíg kíváncsiak arra, hogy mit gondolok, ezeket az emberi erényeket fogom közvetíteni. A másik díjazott, Farkas Árpád költő nem tudott jelen lenni ma este, én az Avaron című versével köszöntöttem a megjelenteket."

A díj ötletgazdája alapelvként fogalmazza meg, hogy a díj ne csak az anyaországi alkotókat, de a határon túliakat is elismerje.

Forrás: Nagy Boglárka

Tavaly a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagjai: Boráros Imre Kossuth-díjas és Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész vehették át a Hit és hűség – Sinkovits Imre emlékezete elnevezésű díjat.