Újra megnyílik a Müpa virtuális hangversenyterme

Várdai István
Vágólapra másolva!
A legújabb járványügyi rendelkezések mentén 2020. november 11-től december 10-ig a Müpa is zárva tart, azonban a tavaszi rendkívüli helyzethez hasonlóan most sem marad programok nélkül a közönség. Ismét a legnagyszerűbb hazai és külföldi előadókat viszik el az otthonokba: november 12-től folytatják a nagy sikerű Müpa Home online közvetítéssorozatot.
Vágólapra másolva!

A márciusi rendkívüli helyzet kihirdetésekor a Müpa a kulturális intézmények közül elsőként tette mindenki számára elérhetővé digitális médiatárát, majd a Müpa Home online közvetítéssorozata keretében egészen június végéig 148 órányi exkluzív felvétellel könnyítette meg ezt az időszakot: a világ legkiválóbb művészeit és legizgalmasabb alkotóit vitte a nézők otthonába. Bár júniusban ideiglenesen véget ért a sorozat, az új szigorítások következményeként november 12-én újra megnyílik a Müpa virtuális hangversenyterme.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója Forrás: Polyak Attila

„A tavaszi időszak a művészeti élet minden szereplőjének valódi próbatétel volt, sokat tanultunk összetartásról, felelősségről, a krízisben rejlő lehetőségekről, rugalmasságról, kreativitásról, kitartásról. Mindezek fényében hiszem, hogy egy intézmény küldetése nem változik egy ilyen rendkívüli időszakban sem: sőt, pontosan a missziónk az, amely kirajzolja a prioritásokat, a legfontosabb feladatainkat a kulturális életet is alapjaiban megrengető pandémia idején" – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Azt is elmondta, hogy a következő időszakban a Müpa Home sorozat keretében, fokozott biztonsági intézkedések mellett a Müpa tereiből

a szabályozásoknak megfelelően nézők nélkül, de élőben közvetítik majd a programokat,

és több, korábban nem publikált koncert- és előadás-felvételt is megosztanak majd a közönséggel. „Hálásak vagyunk a fantasztikus művészeinkért, akik türelemmel, alázattal, hittel alkalmazkodtak ehhez a helyzethez, és akár üres nézőterek és kamerák előtt állva is csodálatos pillanatokat teremtenek nekünk. Ugyanakkor rendkívül hálásak vagyunk a nézőinkért is, akik minden platformon biztosítanak minket a szeretetükről és támogatásukról, elképesztő lelkesedéssel követik a digitális felületeken megvalósuló programjainkat, és rugalmasan, megértően fogadják a változásokat – erőt és reményt adva ezzel a művészeinknek is” – mondta Káel Csaba.

Várdai István Forrás: Csibi Szilvia

A Müpa Home Live sorozat keretében az első stream élőben zajlik majd november 12-én, 19:30-tól a Müpa honlapján: az évad művésze, Várdai István világhírű csellista az „Izland Glenn Gouldja”-ként emlegetett Víkingur Ólafsson zongoraművésszel Debussy, Beethoven, Janáček és Brahms műveiből válogat a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. November 14-én, szombaton pedig szintén élőben követhetjük online a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjét, ahol Schubert, Weber és Mendelssohn muzsikája csendül fel. További információk a Müpa Home Live közvetítéseiről és programjairól itt találhatók.