Reigl Judit 44 millió forintos áron leütött, Gomolygás, Csavarás, Oszlop, Fény című festménye lett a Virág Judit Galéria vasárnap esti online kortárs aukciójának legdrágábban elkelt tétele.

Vasárnap este online módon rendezték a Virág Judit Galéria kortárs aukcióját, melynek legmagasab áron elkelt tétele a nyáron meghalt Reigl JuditGomolygás, Csavarás, Oszlop, Fény című festménye lett a 44 millió forintos leütési árával. „Az a lendület, amit az élő személyes jelenlét biztosít az árveréseken, az online térben nincs meg, de ezzel együtt nagy licitek és magas árak születtek. Várakozás felett és átütő sikerrel tudtuk megrendezni kortárs árverésünket” –  mondta Törő István ügyvezető igazgató az árverés után. A képek 20-30 százalékának leütési ára meghaladta a felső becsértéket. Ide tartozik az idén nyáron meghalt Reigl Judit, az egyik legsikeresebb magyar származású kortárs művész alkotása, valamint Lakner László Rózsák című olajképe, amely 12 millió forintról indulva végül 36 millió forintért kelt el.

Az aukciós anyagból kilenc-tíz képet is tízmillió vagy a feletti áron árvereztek el. „Még soha nem fordult elő magyar kortárs árverésen, hogy ennyi tízmilliós eredmény született volna, sorozatban dőltek meg az életműrekordok, és sok helyen átírtuk a toplistákat is” – mondta Törő Istávn és hozzátette, hogy ez az eredmény a magyar kortárs piac erősödését és egy-egy kiemelkedő kép iránti érdeklődést mutatja. Keserü Ilonának egyéni rekordja született: az 1969-ben készült Cérnás című képe 12 millió forintos kikiáltási árról, élénk licitharc mellett ment fel 28 millió forintra. Életműrekordot döntött Frey Krisztián La Virgine című alkotása, amely 9,5 millió forintért kelt el; Konkoly Gyula Második világháború című festménye, amelyet 7,5 millió forintról indulva 10 millió forintnál ütötték le. Fajó János 1968-ban készítet, Kék ölelés című festménye is rekordot ért el 12 millió forintos leütéssel, de Türk Péter Kérdőjeles képe is csúcsot döntött, 6 millió forintos leütési árral.

Törő István kiemelte még Bak Imre 1982-es, Fekete-fehér II. című alkotását, amely 7,5 millióról indulva végül 17 millió forintért kel el. Bak Imre november elején rekordot döntött egy varsói árverésen: az Orange című geometrikus absztrakt festményért 46,2 millió forintnak megfelelő összeget fizettek.
Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy tavaly rendeztek először kortárs árverést. „Az idei sokkal jobban sikerült, végösszegben túlszárnyalja a tavalyi eredményt, az összleütés legalább 300-350 millió forintot érhet el” – mondta.

Az ügyvezető igazgató szerint a műtárgypiac nemcsak stabilizálódott tavaly óta, hanem előre is lépett és bár online tartották az idei eseményt, mégis olyan eredményeket értek el, mintha élőben zajlott volna. Akár már a jövő év első felében is elképzelhető, hogy újra tartanak kortárs aukciót – mondta Törő István.