Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Virtuális tárlat
Vágólapra másolva!
Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Vágólapra másolva!

Az online térbe költözteti tevékenységeit a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. Honlapjaikon különböző tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők lesznek. Az intézmények közleménye szerint céljuk, hogy alkotásaikat, kiállításaiakat digitálisan is bejárhatóvá tegyék, és olyan háttértudást biztosítsanak weboldalaikon, amik akár az iskolai oktatásban is hasznosulhatnak.

Már több mint kétszázezer virtuális látogatója volt

a múzeum Magyar tájak című digitális tárlatának, amely a történelmi Magyarországot a nemzeti festészet legnagyobb mestereinek munkáin keresztül mutatja be. Az intézmények honlapjain megtekinthetők a Változatok a realizmusra - Munkácsytól Mednyánszkyig című megújult kiállítás és magyar barokk művészetet bemutató virtuális tárlat is.

A Változatok a realizmusra - Munkácsytól Mednyánszkyig című virtuális tárlat kezdőképernyője Forrás: MNG.hu

Az egyik legismertebb magyar festmény, Szinyei Merse Pál Majális című alkotásának részletes bemutatása is megtalálható már a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria digitális múzeumában. Az intézmény honlapjáról elérhető aloldal az 1873-ban készült műalkotást mutatja be, így otthonról is megismerhető a festmény minden részlete, ugyanakkor az alkotáshoz kapcsolódó digitális tartalom segédanyagként is felhasználható az általános és középiskolai oktatás során.

A látogatók számos, az oktatásban is használható tartalmat találnak az intézmények oldalain, így angol nyelvleckét, játékokat, kvízeket, múzeumpedagógiai feladatokat, de akár – a Dürer kora című tárlatot bemutató – élő tárlatvezetésekre is bejelentkezhetnek az érdeklődők, míg a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria Facebook oldala naponta kínál új tartalmakat.

A decemberre tervezett Múzeum+ estek sem maradnak el teljesen, december 10-én a Szépművészeti Múzeum oldalán Bronzino életéhez kapcsolódó előadások és tárlatvezetések lesznek megtekinthetők, december 3-án pedig a Magyar Nemzeti Galéria mutatja be a Szinyei Merse Pál életművéhez kapcsolódó online programjait.

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum rendhagyó színházi programja, a Textúra is. Az eszinhaz.hu oldalon megtekinthető összművészeti előadássorozat keretében a képzőművészet, az irodalom, a színház és a zene találkozik egy térben és időben a Szépművészeti Múzeum falai között. A múzeum kortárs írókat kért fel, hogy írjanak irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló alkotásához, melyeket Székely Kriszta rendező vitt színre a kiállítóterekben neves színművészek közreműködésével.