Meghalt Mihály Tamás, az Omega zenekar Kossuth-díjas basszusgitárosa.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa elhunyt. Meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is maradandóak. Emlékét örökre megőrizzük  - írta közösségi oldalán az Omega együttes szombat délután. 

A Blikk cikke szerint a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitáros betegségét végig titkolta.

A zenekar legendás alapítója, Benkő László kedden halt meg

Omega együttes: elől Debreczeni Ferenc, Kóbor János és Mihály Tamás, mögöttük Molnár György és Benkő László 1976-ban. A képre kattintva galéria nyílik!Fortepan / Szalay Zoltán

Az első album dalainak többsége is az ő hangján hallható

Mihály Tamás 1947-ben született, zenész családból származott. Apja Mihály András, az operaház vezetője volt. Presser Gáborral a zenei konzervatórium gordonka szakán ismerkedett meg, ahol klasszikus zenét tanult és csellón játszott. 1967-ben csatlakozott az Omegához, előtte a Scampolo és a Non-Stop együttesekben játszott.

Első szerzeménye az együttesben a Spanyolgitár legenda, amelyet ő maga is énekelt.

Ezenkívül az első Omega-album, az angol nyelvű Omega Red Star from Hungary dalainak többsége is az ő hangján hallható.

2014-ben játszott utoljára az Omegával

Presser kilépése után a legtöbb Omega-dalt ő írta - Molnár György mellett -, köztük olyan remekműveket, mint a Szvit vagy a Nem tudom a neved.

Mihály Tamás 1983-ban szólóalbumot készített Szintetizátor-varázs címmel, amelyen Liszt Ferenc és Richard Wagner szerzeményeit dolgozta fel. Ő komponálta 2006-ban az 1956-os forradalom jubileumára készült 56 csepp vér című musical zenéjét.

Munkásságát 1987-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2000-ben Huszka Jenő-díjjal, 2007-ben Artisjus-díjjal ismerték el, majd 2013-ban az Omega együttes tagjaként megosztva Kossuth-díjat kapott.

Mihály Tamás 2014-ben Basszus! Omega! Egy életre szól címmel könyvet írt az együttes történetéről.
Az Omega együttes tagjaival megosztva 1987-ben Liszt Ferenc-díjat, 2013-ban pedig Kossuth-díjat kapott.

2014-ben játszott utoljára az Omegával, bár távozását Kóbor János csak 2017 áprilisában erősítette meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Mihály Tamást saját halottjának tekinti.