Újjászülettek a legnépszerűbb, hagyományos karácsonyi dalok

Patocska Olivér
Vágólapra másolva!
A legkedveltebb, tradicionális karácsonyi dalokat értelmezte újra az OliverFromEarth, vagyis Patocska Olivér énekes-dalszerző és állandó zenésztársa, Barabás Dávid, valamint Kovács Gyopár színésznő. A swing hangszerelésű feldolgozásokkal olyan kreatív, minőségi, hozzáadott értéket nyújtó kulturális tartalmat szeretnének nyújtani a közönségnek, ami nemzetközibb megközelítésbe hozza a hagyományos ünnepi dalokat.
Vágólapra másolva!

Egyedülálló zenei projektet hozott létre az OliverFromEarth, újraértelmezték és swing stílusban áthangszerelték Magyarország kedvenc, tradicionális karácsonyi dalait, egyebek mellett

a Pásztorok, pásztorok, a Mennyből az angyal vagy a Kiskarácsony, nagykarácsony című dalokat.

Ilyen album korábban nem készült Magyarországon.

A legnagyobb magyar internetes dalszöveg adatbázis, a zeneszoveg.hu statisztikái alapján választottuk ki a dalokat, hiszen ezek pontos választ adnak arra, hogy mely tradicionális karácsonyi dalok szövegére keresnek rá a legtöbben. Ezek a közkedvelt szerzemények sokféle változatban meghallgathatóak az interneten, de tapasztalataim szerint sokszor rossz minőségben vagy nem éppen ünnepi hangszerelésben. Mi a swing stílust éreztük a karácsonyi hangulathoz méltónak, ezért big band hangszereléssel, kreatív módon gondoltuk újra a dalokat. Úgy érezzük, hogy ez lehetőséget ad egy kicsit nemzetközibb megközelítésre, ugyanakkor mindenképpen a hagyományokat tisztelő, de hozzáadott értéket nyújtó, igényes kulturális tartalmat szerettünk volna készíteni. Akkor lennénk boldogok, ha az újraértelmezett dalok is helyet kaphatnának az emberek otthonaiban a karácsonyi ráhangolódás, készülődés közben- mondta Patocska Olivér.

Patocska Olivér Forrás: Karancz Orsolya

A Karácsony című lemezen Kovács Gyopár színésznő is csatlakozott hozzájuk, aki énekesként közreműködik a dalokban. Gyopárral régóta ismerjük egymást személyesen, és tudom róla, hogy hatalmas tehetség. Játszik a Puskás,a musicalben, a Sztárcsinálókban, illetve a Játékszínben a Legénybúcsúban és a közelmúltban bemutatott Nagyvárosi fények című darabokban. Bár elsősorban színésznőként ismert, fantasztikus énekesnő is. Azért őt kértük fel, mert tudtuk, hogy őszintén tudja képviselni azt a karácsonyi hangulatot, az örömöt és szeretetet, amit ezek a dalok hordoznak és amit ezzel a lemezzel mi is szeretnénk átadni. Bár Gyopár a Rising Star című tévés tehetségkutatóban vált közismertté, nem bulvárarc, hanem egy értékes puzzle darabka a magyar kulturális térképen, aki megérdemli, hogy minél többen megismerjék és a "helyére kerüljön" – fogalmazott Patocska Olivér.

Kovács Gyopár Forrás: Kocsor Dénes

A Karácsony című lemez a Zeneszöveg.hu gondozásában jelent meg CD-én és az online boltokban. Az album Mennyből az angyal dalához tavaly télen a budapesti Vörösmarty téren forgattak videóklipet a karácsonyi egymásra találásról szól. A történetben egy kisangyal és egy kisördög egy-egy ember mellé szegődik, és azon versenyeznek, hogy közel tudják-e őket hozni vagy távol tudják-e őket tartani egymástól.