2020. november 25-én az OperaSzerda tizedik adásábanRichard Strauss magnum opusának keresztmetszetét közvetítjük. Az árnyék nélküli asszony legjobb részletei az Opera nemzetközileg is méltatott vezető szólistáinak előadásában követhetők 20:00 órától a Facebookon és az Origón.

Az előadás itt látható.

A szellemvilág uralkodójának gyermeke megsebzett gazellából gyönyörű lánnyá változott. Vadász és zsákmány egymásba szeretett: a tündérlány a Délszaki Sziget császárnéja lett. Testén azóta átjár a fény, mintha üvegből volna: megrekedt a szellem- és embervilág között. Ha nem sikerül árnyékot szereznie, a császár kővé fog válni... Háború alatt született mese emberségről, önfeláldozásról, boldogságunk megbecsüléséről.

Az opera keresztmetszetét a 2014-es operaházi bemutatóhoz a nemzetközi divatvilágban is ismert tervező, Zoób Kati által megálmodott, mesébe illő jelmezek, illetve a Szikora János-rendezte produkció vetített részleteinek felhasználásával Lázár Katalin állítja színpadra. Közreműködik: Komlósi Ildikó (Dajka), Sümegi Eszter (Császárné), Kovácsházi István (Császár), Rálik Szilvia (Barakné), Haja Zsolt (Barak / Hírnök), Bakonyi Anikó (Sólyom), Zemlényi Eszter (A templomküszöb őre), valamint Dallos Erika (zongora). Az est műsorvezetője: Mona Dániel.