Kiállították a 23 éve ellopott Klimt-festményt, amelyet tavaly talált meg egy kertész

kép,klimt,lopás
A zsákba rejtett kép a megtalálása után
Vágólapra másolva!
A piacenzai galériában kiállították és bemutatták a közönségnek Klimt 23 éve ellopott festményét, amelyre múlt év decemberében bukkantak rá a képtár kertjében elrejtve.
Vágólapra másolva!

Kiállították Gustav Klimt Bildnis einer Frau ('egy hölgy arcképe') című festményét, amelyet 23 évvel ezelőtt loptak el a piacenzai galériából. Egy évvel ezelőtt ugyanott találták meg, és most ugyanott állították ki. A festményt 2019. december 10-én találták meg kertészek a Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria udvarán. Ebbőlk az intézményből lopták el az alkotást 1977 februárjában.

A megkerült Klimt-festmény Forrás: Twitter/Vittorio Sgarbi

A kert növényeit metsző kertészek sűrű növényzettel beborított, fémajtóval védett üreget találtak, ott volt elrejtve egy fekete műanyag zsákban a festmény, amely sértetlennek bizonyult.

A Klimt-portré végre hazatért. A festmény bemutatása a közönségnek elsősorban a koronavírus-járvány által megpróbáltatásokat átélt Piacenza városának ajándék. A festmény a galéria és a város identitásának részét képezi - közölte Massimo Ferrari, a galéria igazgatója. A szombati ceremóniát a járvány miatt zárt ajtók mögött rendezték, de az interneten élőben közvetítették. A portré az art nouveau mesterének egyik késői festménye, 1916-17-ben készítette, eltűnése a galériából

a képzőművészet világának egyik legnagyobb rejtélye volt.

A megtalált festmény hátoldalán ott voltak még azok a pecsétek, amelyek azt jelezték, hogy a képet kölcsönadták a galériának, ahol az új kiállítás előkészületei folytak, amikor a lopás történt. Két férfi bevallotta, hogy ellopta a galériából, majd később visszavitte oda a képet. Vélhetően egy banda tagjai voltak, amely Piacenzában és környékén több tucatnyi rablást hajtott végre. Piacenza több rendezvényt is tervez a megkerült festmény tiszteletére. 2021 márciusától kiállítást szerveznek Klimt és a Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria titkos mesterei címmel. 2021 októberétől a bécsi Klimt Alapítvánnyal rendeznek közös kiállítást.