Óriási ünnepséggel készülnek a Royal Albert Hall alapításának 150. évfordulójára

Royal Albert Hall
Vágólapra másolva!
Jövőre ünneplik a londoni Royal Albert Hall alapításának 150. évfordulóját. A születésnapi koncerten számos híresség, köztük Eric Clapton, Patti Smith és Matthew Bourne is fellépnek.
Vágólapra másolva!

2021. március 29-én ünneplik a Royal Albert Hall alapításának 150. évfordulóját, és a tervezett születésnapi ünnepségen számos világhírű zenész fellép. A BBC News értesülése szerint a gálára Nile Rodgers komponál pophimnuszt, és David Arnoldnak, több James Bond-film és a Sherlock-tévésorozat zeneszerzőjének új művét is bemutatják. A koronavírus-járvány elleni védekezés szigorú szabályai miatt a Kensington negyedben álló intézményt idén 18 millió fontos (7 milliárd forintos) veszteség érte, továbbá 6,5 millió font (2,5 milliárd forint) értékben kellett a korábban megvásárolt jegyek árát visszafizetnie.

Az intézmény nehéz helyzete ellenére Craig Hassall, a Royal Albert Hall vezérigazgatója leszögezte, hogy a 150. évfordulós megemlékezésre teljes erőbedobással készülnek. A Royal Albert Hallt 1871-ben Viktória királynő nyitotta meg. Az épületet a királynő néhai férjéről, Albert hercegről nevezték el. Számtalan rendezvénynek és előadásnak adott és ad otthont, köztük a BBC Proms koncertjeinek, az 1968-as Eurovíziós Dalfesztiválnak, filmpremiereknek és teniszversenyeknek is. A brit politikai és társadalmi életben is szerepet kapott, falai között felszólalt Winston Churchill, a dalai láma, Nelson Mandela és a királyi család. Idén az intézmény zömmel zárva maradt,

ami először fordult elő történetében azóta, hogy a második világháborúban bombázták.

Nyáron azonban meg tudták rendezni a Proms koncerteket, és popsztárok – köztük Niall Horan és Dua Lipa is – streamelt élő előadással jelentkeztek a színpadáról. A március 29-ei évfordulós koncerten David Arnold A Circle of Sound című multimédiás bemutatóját adják elő teljes zenekari kísérettel, a Brit Nemzeti Ifjúsági Kórus és számos sztárfellépő részvételével. Az előadók között lesz Patti Smith, John Legend, Brian Wilson, Alfie Boe, Eric Clapton és Tinie Tempah is.

A 2021-ben egész évben zajló évfordulós rendezvénysorozat keretében többek között koncerteket ad a Királyi Filharmonikus Zenekar, amikkel saját 75. születésnapját is ünnepli. A 150. évfordulót a Királyi Pénzverdében készült 5 fontos emlékérme is megörökíti, továbbá a királynő előszavával készült könyv, amely a Hall történetét mutatja be. Az előszó csütörtökön közzétett részletében II. Erzsébet felidézte „rendkívüli látásmódú” ükapja emlékét, a művészetek és kultúra iránti szenvedélyét, amelyben Viktória királynővel osztozott. A királynő arról is írt, hogy 1953 óta a Royal Albert Hall védnöke, családja és maga is számos eseményen jelen volt, amelyet falai között rendeztek meg. „Amint elkezdi a következő 150 évét, remélem, hogy a Royal Albert Hall továbbra is virágozni fog, és még sok embernek nyílik lehetősége arra, hogy személyes élményeket szerezzen erről a csodálatos épületről” – fogalmazott II. Erzsébet.