Gál Tamás: A két országhoz igazodás a legnehezebb feladat

Vágólapra másolva!
Eperjes Károly népszínművet, Eszenyi Enikő felolvasó színházat rendez a Komáromi Jókai Színházban, amely félházzal folytathatja működését a jelenlegi járványhelyzetben. Gál Tamás frissen kinevezett színházigazgató egyebek mellett arról beszélt az Origónak, különös határhelyzetben dolgoznak a COVID miatt, hiszen a szlovák szabályok érvényesek rájuk, de figyelniük kell a magyar szabályokra is, hiszen nagy számmal dolgoztatnak anyaországi művészeket. Telihay Péter egy monodrámát visz év elején Komáromba, Matusek Attila pedig Szombathelyről tért vissza a Jókai Színházba, mint a stúdiószínpad vezetője.
Vágólapra másolva!

Októberben ideiglenesen szünetelt a színház Szlovákiában, de majd novemberben már ötven százalékos nézői jelenlét mellett játszhattak a színházak. A Komáromi Jókai Színház, Gál Tamás felvidéki színész-rendező kinevezésével tizenhét év után váltott igazgatót, az új vezető az Origónak arról beszélt, hogy a járványhelyzet duplán nehezíti a működésüket, mert

az anyaországból érkezik a rendezők 90 százaléka hozzájuk.

Gál Tamás

„Stúdiószínpadunkon sikerült megtartani a Hamletet a pozsonyi színművészeti főiskolások szereplésével és a Szeretkezz, ne háborúzz! című előadásunkat is bemutattuk Hargitai Iván rendezésében. Arisztophanész Lüszisztraté című komédiájából, Szilágyi Eszter Anna írt vérbő komédiát. Most Eperjes Károly rendezésére, A vén bakancsos, és fia, a huszár című népszínműre készülünk, a próbafolyamat még nem kezdődött el"- mondta a színházigazgató.

A mi osztályunk című előadás ötször akadt meg fertőzés tünete miatt, Tadeusz Słobodzianek kortárs lengyel drámaíró műve, egy tízfős osztály lengyel és zsidó diákjainak története. A dráma 1925-től a második világháború, a fasiszta és a kommunista diktatúra alatt játszódik. A darab, amit Czajlik József rendezésében láthatnak majd a nézők, azt mutatja be, miként fordulnak egymásnak a politikának alárendelt kis közösség tagjai. Eszenyi Enikő, - aki jelenleg rendez a Szlovák Nemzeti Színházban Pozsonyban– a Komáromi Jókai Színházzal is dolgozik, főiskolásokkal felolvasó színházat rendez.

Gál Tamás az Origónak elmondta,

számára alapelv, hogy ne csak az anyaországi, de a kárpát-medencei színészek, rendezők is szerepet kapjanak színházában.

„Egy olyan embernek, aki egyszerre két országban él, most ebben a szituációban jobb volna egységes európai rendelet mentén szervezni a munkát. A két országhoz igazodás a legnehezebb feladat. A kétnapos teszt a finanszírozás miatt is nehezíti a helyzetünket, a félházas játéknak meg örülünk ugyan, de gyakorlatilag ráfizetés a teátrumnak. Háromszázhetven férőhelyünk van a nagyszínpad nézőterén, stúdióban normál esetben hetvenen nézhetik az előadásokat."

Az idei szlovák parlamenti választásokra kitérve az igazgató elmondta, nem hitte, hogy az ő életében megtörténhet, hogy nem jut magyar képviselő a parlamentbe.

Az út a megegyezés, az egy párt, hiszen nagyon sok a kis párt jelenleg. Mi magyarok, azt gondolom intenzívebben élünk, mindig is harcoltunk az igazságunkért, de ha nem is olyan szélsőségesen, mint Magyarországon, a kétpólusú társadalom itt Szlovákiában is kezdi megosztani a társadalmat. Igazgatóként elmondhatom, hogy Igor Matovic politikája nyitott a magyar kultúrára, de ha nem lenne a magyar állami támogatás mögöttünk, akkor most egyetlen darabot tudnék mindössze bemutatni.

Komoly nemzetpolitikát vállalt a magyar kormány, hiszen soha ekkora támogatás nem jutott határon túlra.

Látványos fejlesztések történnek: Hetényben ahol a családommal élek, felépült egy vadonatúj óvoda szintén a magyar állam támogatásával és nemrég fejlesztették a Martosi Szabadegyetemet is. Magam a Csavar Színház független társulat alapítójaként is támogatást kaptam az általam működtetett Csavarcsűr játszóhely építésére."

A művész, aki magyar ajkú színészként elsőként nyerte el a szlovák Dosky-díjat, az általa alapított Csavar Színházban szeretné játékkedvét kiélni a jövőben, a Jókai Színházban ritkán lép majd színpadra.

„A jelen állapotok között a legnagyobb feladatom, hogy empatikus maradjak, de közben művész is szeretnék lenni. Elég, ha évente egyszer vállal szerepet az igazgató is, mert így tudja igazi bevetés közben megtapasztalni, hogy mi a munkamorál, amit nem lehet az irodából érzékelni. Rendezni nem szándékozom, csupán egy ifjúsági előadást, A beszélő köntöst viszem majd színre, mert régi álmom ez a darab. Szeretném, A helység kalapácsa és a Nagyidai cigányok hangulatában elkészíteni elsősorban a fiatalok számára."

Az anyaországból Trill Zsoltot, a Nemzeti Színház színészét és Béres Attila rendezőt a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját is tervezi a közeljövőben meghívni. Hamarosan főszerepet játszik Mrozek Emigránsok című kétszemélyes darabjában – amint a veszélyhelyzet megszűnik - Domonkos Márkkal a másik szerepben, Pataki András rendezésében a Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház koprodukciójában tovább próbálják.