A hazai és nemzetközi zenei élet 2021-ben a Cziffra100 programsorozattal Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február és 2022. május közötti időszakot a kormány Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

2021-ben Cziffra100 elnevezésű programsorozattal készül a magyar és nemzetközi zenei élet. A magyar kormány Cziffra György-emlékévvé nyilvánította a 2021. február és 2022. május közötti időszakot, ráadásul az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az emlékévet hagyományosan a Cziffra Fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel, majd ezt követően 2022. májusáig folytatódnak a programok. Budapest mellett további 13 vidéki városban és 15 országban, összesen több mint 100 eseménnyel emlékeznek a világhírű zongoraművészre. Az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában Balázs János zongoraművész, a fesztivál szervezője azt mondta, „óriási öröm, hogy nemcsak Magyarországon, de a világ számos pontján, a legnagyobb koncerttermekben, a legismertebb művészekkel karöltve, egy óriási együttműködéssel mutathatjuk meg a világnak azt, hogy ki volt Cziffra György. [...] Cziffra György Isten áldotta tehetség volt, ezenkívül pedig olyan emberi tartás és művészeti krédó volt benne, ami példaértékű mindenki számára. Egy olyan nagyja volt a 20. századnak, akire fel kell néznünk, akit nem szabad elfelejtenünk.”

Balázs János elmondta, hogy a programban olyan világhírű művészek szerepelnek, mint Borisz Berezovszkij, Martha Argerich és Mischa Maisky. Kiderült, hogy az emlékévben mutatják be a Müpában Eötvös Péter Cziffra Psodia című zongoraversenyét, amelyet Cziffra György tiszteletére komponál és Balázs Jánosnak dedikál. A művet ezt követően nemzetközi turnén mutatják be a közönségnek.
A fellépő magyar kiválóságok közül kiemelte Bogányi Gergely, Miklósa Erika, Snétberger Ferenc és Szakcsi Lakatos Béla nevét.

Cziffra György zongorázni tanítja fiát, ifj. Cziffra GyörgyötForrás: Origo

A sorozat fókuszában azok a városok állnak, ahol Cziffra György is fellépett, így többek között London, Párizs, Nizza, Passau, Stuttgart és New York. A Cziffra100 programsorozat magyar és nemzetközi kulturális szervezetek, intézmények összefogásával valósul meg. Az emlékévnek a klasszikus zenei élet legfontosabb koncerttermei adnak otthont, többek között a Müpa, a Zeneakadémia, a New York-Lincoln Center, a londoni Covent Garden, a genfi Victoria Hall, a párizsi Radio France és senlisi Fondation Cziffra.

Balázs János zongoraművész pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének ápolására, 2016-ban a MOMKult együttműködésével alapította a Cziffra György Fesztivált.
Az emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét, továbbá kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására – mondta el Balázs János.