Megindító kisfilmmel készül az ünnepekre a Müpa

Müpa-kisfilm 2020 adventjére
Vágólapra másolva!
Karácsonyi kisfilmmel készül az ünnepekre a Müpa; az alkotás a zene erejéről szól.
Vágólapra másolva!

A Müpa idén karácsonyi kisfilmmel is készül az ünnepekre. Az alkotás rendezője a Balázs Béla-díjas Szász Attila, aki olyan filmeket jegyez, mint a Félvilág vagy az Örök tél. A filmben Liszt Ferenc unokájához írt Karácsonyfa-ciklusának első és ötödik darabját idézik meg, amelyeket a Solaris zenekar alapító tagja, Erdész Róbert dolgozott át. „A Müpa életében mindig kiemelten fontos az év utolsó hónapja, de az elmúlt időszak kihívásokkal teli hetei után idén talán

Erről is szól a Müpa idei karácsonyi kisfilmje, amely az intézmény virtuális adventi kalendáriumában debütált advent második hétvégéjén, és egy titokzatos helyszínre kalauzolja a nézőket, megmutatva a zene varázslatos erejét” – olvasható a Müpa közleményében.

A kisfilm segítségével a nézők bepillantást nyerhetnek a színfalak mögötti titkokba, megismerkedhetnek egy különleges hangszerrel, és tanúi lehetnek egy újonnan szövődő, szokatlan barátságnak is. Az ünnepi alkotás a Müpa egyik színpadi díszítőjének zenélni vágyó kislánya és egy varázslatos, de

koncertek hiányában elárvult zongora elképzelt történetét meséli el.

A kisfilmben a szereplők a muzsika által találnak egymásra, és közösen tanulnak meg eljátszani egy karácsonyi dallamot – írja a közlemény, amely Káel Csabát is idézi: „ebben a rendkívüli évben felértékelődött mindaz, amit korábban természetesnek vettünk: megtapasztalhattuk, hogy a kultúra milyen sokat ad az életünkhöz, és azt is, hogy a művészeti élmények valóban képesek felemelni, kiemelni minket a hétköznapokból”.

A Müpa az adventi időszakban számtalan ingyenes koncertközvetítéssel, adventi kalendáriumában naponta új tartalommal, a Müpa partneriskola-programjának 50 ezer diákja számára pedig lapozgatható meglepetéssel, és egy ismeretterjesztő online zenei játékkal készült az intézmény.