Jaschik Álmos és a „halhatatlan papiros” címmel nyitotta meg új virtuális kiállítását az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A tárlat középpontjában Jasczik Álmos bábművészeti tevékenysége áll.

Jaschik Álmos bábművészeti tevékenysége áll az Országos Színháztörténeti Múzeum (OSZMI) és Intézet legújabb virtuális kiállítása, a Jaschik Álmos és a „halhatatlan papiros” középpontjában. Jaschik Álmos (1885-1950) grafikus, festő, iparművész, szakíró művészpedagógus és jelmeztervező volt. 1936-ban új színház megnyitásának tervéről adtak hírt a lapok. A Fajankó Művészek Bábszínházának egyik szellemi atyja Jaschik Álmos volt.

Az OSZMI idén a művész születésének 135. és halálának 70. évfordulójára emlékezik. Virtuális kiállításuk középpontjában Jaschik Álmos kevésbé ismert bábművészeti tevékenysége és az 1930-as évek bábos törekvései, kezdeményezései állnak, de néhány művön keresztül felvillantják életútját. Elsősorban az iparművészeti, grafikai, jelmez- és díszlettervezői munkái közül válogatva.

A „halhatatlan papiros” kifejezés egy 1930-as kritikából származik és nagyon találó Jaschik Álmos életművére. Minden munkája kötődik a papírhoz: könyvkötései, grafikái, jelmezei, díszletei, makettjei, bábjai, rajzfilmje mind papíron születtek, és ha megvalósultak is, ma újra csak a papír – tervek, nyomatok, fényképek – őrzi emléküket. A virtuális tárlatot a PIM-OSZMI gyűjteményeinek anyagából állították össze, a látogatók azonban találnak alkotásokat a Petőfi Irodalmi Múzeumból, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtárának gyűjteményéből, az Iparművészeti Múzeumból, magángyűjteményekből és korabeli folyóiratokból is.